2021 augusztus 19 3 perc olvasási idő

Mégis mi okozza a terhességi Ir-t? Miért alakul ki? Mennyire veszélyes? Mi történik ilyenkor a szervezetünkkel? Hogyan lehet ezt kordában tartani? Vannak következményei?

Vágjunk is bele.

Nézzük, mi is zajlik ilyenkor egy várandós kismama szervezetésében?

Bizony sokan nem tudjak, de bizony a nők több, mint 3%-nál lép fel terhesség alatti cukorbetegség és ez az arány folyamatosan növekszik is sajnos.

De miért most alakul ki, ha eddig nem is voltam cukorbeteg?

Nos, sajnos a terhesség alapvetően fokozza a cukorbetegségre való hajlamot, emiatt a 24. és 28. hét között terheléses vércukor vizsgálat elvégzése szükséges, mellyel egyértelműen kimutatható a terhességi cukorbetegség. Azért jelentkezik nagyobb eséllyel cukorbetegség terhesség alatt, mert a méhlepényben termelődő hormonok csökkentik a szervezetben termelődő inzulin hatását és mivel a terhességi cukorbetegség sokszor tünetmentes, így a szűrővizsgálat bizony minden kismama számára kötelező, akkor is, ha korábban nem állt fent semmilyen panasz bármilyen cukorbetegség észlelésére.

De egyáltalán mi is az a cukorbetegség? Mennyire jelent veszélyt ez a mama és a várt baba számára?

Legelső cikkünkben megtalálhatsz mindent magáról az Inzulinrezisztenciáról és minden információt a cukorbetegségek fajtáiról, de azért röviden részletezzük nektek ezt itt is újra.

Inzulinrezisztens állapotban bizony a sejtek inzulinra adott válasza jelentősen lecsökken a szervezetben, melynek következtében így kisebb mennyiségű cukrot (glükózt) tudnak felvenni. A vércukorszint ez miatt megnő, ami arra ösztönzi a hasnyálmirigyet, hogy még több inzulint termeljen. A hasnyálmirigy ilyenkor nem mindig tud lépést tartani a szervezet inzulinszükségletével, aminek következtében sok kellemetlen tünetet észlelhetsz magadon. De terhességi IR esetén az is előfordulhat, hogy teljesen tünetmentes vagy, és pont ezért is nagyon fontos a terheléses cukorvizsgálat.

Van nektek viszont egy jó hírünk viszont!

A terhességi inzulinrezisztencia abban különbözik a normál IR-től, hogy szülés után legtöbbször ismét visszaáll a szénhidrát-anyagcsere normális egyensúlya, vagyis csak rövidebb távon kell odafigyelned a táplálkozásodra, bár én, mint hormonális táplálkozási szaktanácsadó azt mondom, hogy az IR-életmód és az egészséges életmód elég közel állnak egymáshoz, így azt javaslom, hogy ha már egyszer elkezdtél tudatosabban odafigyelni Önmagadra, akkor érdemes lenne ezt akár hosszú távon is követned, hisz az egyetlen igazi otthonunk a testünk és szervezetünk, amelyben élünk. Figyeljünk oda rá és szeressük Önmagunkat. Legyünk minél tovább egészségesek!

Amit fontos megjegyeznem, hogy a terhességi IR diagnosztizálása után bizony komolyabban oda kell figyeljünk mindenre, nagyon fontos, hogy megfelelően kezeld illetve kezeljétek az orvosoddal a fennálló állapotot, hiszen ha elhanyagoljátok és nem veszitek komolyan, könnyen alakulhat ki anyagcsere-diszfunkció, mint az anyánál, mind pedig a babánál, akár hosszabb időn keresztül is. A kezeletlen inzulinrezisztenciának és a terhesség alatt fellépő cukorbetegségnek, nem csak az anya, de a magzat egészségére is káros hatással lehetnek. A babák általában nagy súllyal születnek, kb. 4 kb felett és sokkal nehezebben alkalmazkodnak az anyaméhen kívüli élethez is és hajlamosabbak a cukorbetegségre is. Ezért bizony, ha várandós vagy figyelj oda magadra még jobban, mint valaha, hiszen neked és a babádnak is ez fontos lehet.


A terhességi diabétesz kezelése

A terhességi cukorbetegség kezelésének egyik alapja a személyre szabott diéta összeállítása, ezért közel sem biztos, hogy ami esetleg az egyik betegnek megfelelő, az ugyanúgy a másiknak is javulást eredményez. Pontosan ezért fontos, hogy kérje ki dietetikusa tanácsát, hiszen figyelembe kell venni sok mindent ilyenkor. Pl. a beteg életkorát, esetleg egyéb betegségeit, testtömegét, jelenlegi életmódját ás általános állapotát is. Ez alapján kerül meghatározásra, hogy a kismamának hány gramm szénhidrátot kellene fogyasztania egy átlagos nap folyamán. Fontos, hogy megfelelően időben legyen ki alakítva a gyors és lassú felszívódású szénhidrátok bevitele, hiszen a nap folyamán változik a szervezet inzulinérzékenysége, pl. reggel és este kerülni érdemes a gyors felszívódású szénhidrátokat. Amit jó tudni, hogy ajánlott a magas rosttartalmú lassú felszívódású lisztek használata, kerüljük a cukor használatát, melyet lehet helyettesíteni természetes eredetű édesítőszerrel, mondjuk steviával vagy eritrittel.

Természetesen nem kell attól tartani, hogy a magzat a diéta hatására kevesebb tápanyaghoz jut, mert ha a kismama betartja az előírásokat, akkor egy jól fejlődő, egészséges kisbabája lesz. Amit fontos megjegyeznünk még Önnek, hogy az IR diétát még szülés után 6 hétig tartani kell. A legfontosabb szempont a diéta során a vércukorszint értékek normális szinten tartása és a fejlődő kisbaba tápanyagszükségletének maximális kielégítése, tehát a várandóság alatt tilos sanyargató fogyókúrába kezdeni!

+ 1 tanács: Sétáljunk minden nap egy fél órát a friss levegőn, ez mindenkinek nagyon jót tesz, mind lelkileg és mind testileg!

Legyen szép napotok! Üdv: D-Life csapata!