2021 augusztus 25 4 perc olvasási idő

Manapság sokan elkötelezték magukat arra, hogy megpróbálnak gluténmentesen élni és étkezni, még bizony olyanok is, akiknek lehet, hogy nem is lenne rá szükségük, de mivel azt hallották, hogy a glutén az egészségtelennek számít, inkább követik a trendet és hozzá sem nyúlnak olyan ételhez, amiben esetleg glutén is található.

A népességnek csupán 1 százaléka szenved ténylegesen gluténérzékenységtől, de ennek ellenére a népességnek csaknem 10 százaléka véli úgy, hogy gluténérzékeny, pedig ez nem teljesen így van. Sokan úgy gondolják, hogy a gluténmentes étrend az egészséges, pedig a gluténban is számos olyan fontos tápanyag és vitamin található, amire a szervezetünknek szüksége van.

 

De mi is az a glutén?

A glutén a kalászos gabonákban található fehérje, ami a búzában, a rozsban és árpában is megtalálható. Bármilyen meglepő, de a sikér, ugyanazt jelenti, mint a glutén, vagyis a búzafélék egyik fehérjéje. A sikér, azaz a glutén viszont nem számít teljes értékű fehérjének, mert nem tartalmazza az összes szükséges esszenciális aminosavat. A teljes értékű fehérjék állati eredetűek. A glutén 2 fehérjének a keveréke, 75 százalékban gliadint és 25 százalékban glutenint tartalmaz. A sikér egy vizet megkötő rugalmas anyag, aminek köszönhetően a búzalisztből készült tészták gyúrhatóvá és nyújthatóvá válnak. A kelesztésnél keletkező szén-dioxid feszítő hatásával szemben ellenállóvá teszi a tésztát.

Sokan viszont valóban nem tudják megemészteni a glutént, ezért nekik ki kell iktatni az étrendjükből a glutén fogyasztását teljesen.

Gluténérzékenység tünetei:

  • Gyomor és bélrendszeri panaszok: hasmenés, haspuffadás.
  • Bőrkiütések
  • Szájfekélyek
  • Gyenge csontok és csontritkulás
  • Vérszegénység
  • Hirtelen fogyás
  • Hajhullás
  • A fogzománc idő előtti kopása
  • Meddőség

Ha ezeket a tüneteket érzékeled magadon, akkor első lépés, hogy el kell menned egy orvosi vizsgálatra, hogy megállapítsák, hogy valóban van-e gluténérzékenységed vagy esetleg nincs-e valamilyen más egészségügyi problémánk, amiről eddig nem is tudtunk vagy gondoltunk volna.

Amennyiben a problémában érintett úgy érzi, hogy gluténra való érzékenysége lehet, akkor elsősorban egy vérvizsgálat végzendő orvosi segítség által. A vérből a gluténérzékenységre jellemző antitestek mutathatók ki, így a kórelőzmény megismerésén túl laborvizsgálat igazolhatja a betegséget. Fontos, hogy orvosi diagnózis nélkül ne kezdjünk el kialakítani magunknak gluténmentes étrendet, mert nem biztos, hogy valóban van érzékenységünk a gluténra. A gluténérzékenység tulajdonképpen a vékonybél krónikus felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, amelyet bizonyos gabonafélékben található növényi fehérje, a glutén vált ki az erre érzékeny embereknél.

Tévhitek a gluténmentes diétával kapcsolatban

Sokan azért vezetik be az életükbe a gluténmentes étrendet, mert azt hiszik, hogy ettől könnyebben fognak majd súlycsökkenést elérni. Pedig a gluténmentes étrendnek ehhez semmi köze igazából. A gluténmentes étel nem jelent egyet az alacsony kalória- és zsírtartalommal. Sőt, sokszor a gluténmentes ételekhez több cukrot és zsírt adnak azért, hogy elérjék a megfelelő állagot és ízvilágot is egyben. A kukoricából vagy a rizslisztből elkészült ételek például ugyanolyan inzulinválaszt váltanak ki, mint a hagyományos, úgyhogy csak óvatosan.

 

Hat tévhit a gluténról

1. A glutén rákkeltő

A gluténról még egy kutatás sem mutatta ki, hogy rákkeltő lenne. Gluténérzékenység esetén természetesen fontos az elhagyása, hiszen nyílván nem reagál rá jól a szervezeted, de jó tudni, hogy pl. számos rákellenes élelmiszer ugyanúgy tartalmaz glutént.

2. A glutén hízlal

Mint már fentebb említettem, ha csak ezért szeretnél lemondani a gluténról, mert a glutén hízlal, felesleges, ugyanis semmilyen kutatás nem állapította meg eddig, hogy a glutén lenne a felelős az elhízásokért.

3. A glutén elhagyása jót tesz az emésztésnek

Semmilyen kutatás nem támasztja ezt alá, ugyanis a gluténtartalmú élelmiszerek között nagyon sok fontos rostforrás van, melyek éppen elősegíthetik az emésztőrendszerünk egészségét. Glutén elhagyása csak bizonyos betegségek, például rheumatoid arthritis fennálása esetén indokolt. A reumatoid arthritis egy autoimmun betegség, amely ízületi károsodást és fájdalmat okoz, akár az egész testben.

4. Glutén nélkül energikusabb vagyok

A glutén emésztése nem igényel extra energiát. Itt nem arra kell gondolni, hogy a glutén emésztése nem vesz igénybe semmilyen energiát szervezetünk számára, hisz a glutén alapegysége szénhidrát, és mint tudjuk, az emberi szervezet, különösen az agy szénhidrátból nyer energiát, de extra energiát nem szenved meg az emésztésünk, hacsak nem vagyunk glutén érzékenyek. Hidd el, a glutén csak annak az ellensége, aki valóban allergiás rá. Aki érzékeny rá, valóban nem tudja jól megemészteni, ezért neki extra energiát fog jelenteni a megemésztése és enerváltnak érezheti magát az az illető, aki érzékeny rá.

5. A glutén fogyasztása káros az egészségre

A glutén egy növényi fehérje, mely megtalálható a búzában, árpában és rozsban is többek között. Ezek a teljes kiőrlésű gabonák különösen gazdagok létfontosságú ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban, melyekkel csökkentheted a cukorbetegség és a bélrendszeri daganatos betegségek kialakulását. Ha nem vagy érzékeny a gluténra, hiába hagyod el. Ez éppen olyan, mintha mindenkinek el kellene hagynia a dió fogyasztását, pedig nem is allergiás rá mindenki..

6. A szervezeted nem arra lett tervezve, hogy glutént fogyasszon

Sokan mondják azt magabiztosan erre, hogy az ősemberek nem is ettek glutént, úgyhogy a testünknek nincs erre szüksége. A valóság az, hogy több ezer éve eszi az emberiség a glutént és képesek is vagyunk rá megemészteni ezt a fehérjét, ezért semmi okunk kerülni, hacsak nem vagyunk rá ténylegesen allergiásak.

Ne félj a gluténtól, ha nincs okod rá. A glutén csak annak az ellensége, aki tényleg allergiás rá. Győződj meg róla, hogy valóban van-e gluténérzékenységed vagy csak feltételezed, és csak utána hagyd el az étkezésedből a glutén fogyasztásását, ha tényleg szükséges és ezt egy orvosi vizsgálat is alátámasztja.

Jó egészséget kíván a D-life csapata!