2021 Juli 30 4 Minuten Lesezeit

Biztos nálad is előfordult már, hogy valamiért nem ment úgy az alvás, akár napokon keresztül vagy sajnos heteken keresztül is. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk most nektek néhány hasznos tippet, ami esetleg nyugodtabbá teheti az alvásotokat és kipihentebben fogtok majd felkelni másnap alvás után.

De előbb lássuk is, hogy miért olyan fontos az alvás? Mi történik ilyenkor velünk? Valóban alvás közben gyógyulunk és erősödik meg a szervezetünk? Mennyit is kellene aludnunk egy éjszaka?

Miért fontos az alvás?

  • Először is az alvás az energizál. Másnap mindenhez lesz elegendő energiánk, ha kellőképpen kipihentük magunkat és az immunrendszerünk hatékonyabban működik.
  • Alvás hatására csökkennek a gyulladásos folyamatok a szervezetünkben és kisebb eséllyel jelentkezhet szívbetegség, rák vagy akár cukorbetegség is.
  • Az alvás segíti a fogyást is, ugyanis alváshiány hatására a szervezet hormonháztartása felborulhat és ezáltal az éhség hormonok aktívabbá válhatnak, amitől megnőhet az étvágyunk oktalanul is.
  • Alvás ideje alatt a szervezet újra regenerálódik sejtszinten is és ezáltal erősödik az immunrendszerünk. Az alvás segíti a DNS helyreállító tevékenységét, mely által a sérült sejtek helyreállítása megkezdődik, azaz beindul egy öngyógyító folyamat is.
  • Aki elegendőt alszik, annak szebb a bőre és több szerotonin hormonja is áll rendelkezésre, ami ugye a boldogság hormonunk valójában és a jó kedvünkért is felelős.

ALVÁST SEGÍTŐ TIPPEK:

1. Rendszeresség

Próbáljunk meg kialakítani egy rendszerességet az életünkben. Ugyanakkor feküdjünk le minden nap és ugyanakkor ébredjünk is fel körülbelül. A rendszeresség kialakítása szabályozni fogja az alvásunkat és javulni fog a mennyisége és a minősége is.

2. Szellőztess

Lefekvés előtt mindig szellőztessük ki a szobánkat, ahol alszunk. A friss levegő segíteni fogja az elalvásunkat és a közérzetünk is jobb lesz tőle.

3. Kapcsolj le minden fényt és áramot

A sötétség szükséges a nyugodt alvásunkhoz. Gondoskodjunk róla, hogy ne legyen felkapcsolva semmi kis fény és ne búgjon a tévé sem az éjszaka alatt és a telefonunkat is némítsuk le és ha lehet tegyük minél távolabb magunktól.

4. Utolsó étkezés

Lefekvés előtt közvetlenül már ne együnk semmit. Utoljára lefekvés előtt 2 órával együnk valami kis könnyebb vacsorát, ami nem túl megterhelő az emésztésünk számára. Legyen ez egy könnyű kis saláta mondjuk. Semmiféleképpen sem legyen szénhidrátdús a vacsoránk és zsíros.

5. Alvást segítő vitaminok

Ügyeljünk arra, hogy a szervezetünk mindig megfelelően legyen táplálva vitaminokkal is. Ami különösen az alvásra gyakorol jó hatást, azok a következő vitaminok: Magnézium+B6 kombinált tabletta, melatonin, kálium, kálcium és Omega-3, D-vitamin, B12-vitamin, vas és C-vitamin.

C-vitamin: Fogyasszunk C-vitaminban gazdag ételeket, mint pl. citrom, paprika, kivi és sok zöldség. Hozzájárul az egészségesebb alvásunk kialakításához.

Vas: Segíti az oxigén áramlását a vérben, ami hozzájárul a nyugodt alváshoz is. Vasban gazdag étel pl. spenót.

Magnézium: Nagy szerepe van az alvási hormon termelésében és csillapítja az izomgörcsöket is, melyek akár alvás közben is jelentkezhetnek. Az orvosok napi 600 mg magnézium szedését javasolják, amennyiben nincs veseproblémánk vagy túl lassú szívritmusunk.

B12: Ez a vitamin felel testünk ideg-és vérsejtjeinek az egészségéért és támogatja szervezetünk energiatermelését. Az orvosok javaslata alapján napi 250-500 mg B12-vitamint kell bevinnünk a szervezetünkbe, figyeljünk arra, hogy ne adagoljuk túl, ugyanis akkor gyomorpanaszok, kiütések és szédülés is jelentkezhet.

Melatonin: Az agyban található tobozmirigy termeli az úgynevezett melatonint, ami az alvási ciklusért felelős hormon. Az orvosok javaslata alapján, ha könnyen eltudunk aludni, de gyakran felébredünk, akkor kb. 30 perccel lefekvés előtt szedjünk be egy szabályozott hatóanyag leadású készítményt. Melatonin található dióban, cseresznyében, spárgában és ananászban is.

Kálium: Segít abban, hogy ne ébredjünk fel éjszakánként. Következő élelmiszerekben található meg a kálium: banán, avokádó, gomba, lazac és leveles zöldségekben.

Omega-3:Több kutatás is kimutatta, hogy a halakban található Omega-3 zsírsav pozitív hatással van az alvásunkra.

6. Olvass lefekvés előtt

A könyvolvasás bizonyítottan már napi 6 perc után is 68 százalékkal csökkenti a stressz szintedet, így könnyebben el tudod engedni a napi dolgaidat és utána az elalvás is könnyebb lesz.

7. Levendulás illóolaj

Az illóolajok hozzásegíthetnek a harmónia megteremtéséhez, így elősegíti a pihentető nyugodt alvást. Egy kellemes meleg aromafürdő segít ráhangolódni az esti pihenéshez. Használj a fürdővízhez nyugtató, relaxáló illóolajokat, melyek nyugtatják egész testedet és lelkedet. Pl. levendulás illóolaj.

8. Alvás előtt közvetlenül ne tévézz, ne internetezz és ne játssz a neten, mert ez felpörgeti az agyadat és utána sokkal tovább tart, hogy lecsillapítsd az elmédet.

9. Szobahőmérséklet legyen megfelelő

A szakemberek szerint a kb. 18 fok a megfelelő a szervezetünk és agyunk kielégítő regenerálódásához. Próbáld meg ehhez közelíteni a hőmérsékletet a hálószobádban, de legalább 2-3 fokkal legyen hűvösebb, mint a többi helyen az otthonodban.

+ 1 tipp:

Igyunk meg lefekvés előtt 1 órával 1 csésze kamilla teát vagy citromfű teát, ami kifejezetten idegnyugtató hatású és rálazít minket a pihenésre és még számos más jó tulajdonságai is vannak. A kamilla egyúttal pl. gyulladáscsökkentő hatású is, a citromfű pedig immunerősítő is egyben.

Bizony, megvan minden okunk arra, hogy gondoskodjunk a legjobb minőségű alvásunkról mert akinek alvászavarai vannak, az gyakran érzékelhet fejfájást, ingerlékenységet, koncentrációshiányt, de akár lelki válságba is kerülhetünk és depresszióssá is válhat, ha túl sokáig vannak alvással kapcsolatos problémái. Úgyhogy tegyünk meg mindent azért, hogy minél többet tudjunk pihenni.

Mert aludni jó és fontos számunkra!