2021 Juli 27 4 Minuten Lesezeit

Gyakran érzed magad fáradtnak, annak ellenére is, mikor eleget alszol? Sokan felteszik maguknak ezt a kérdést, hogy miért érzem magam ilyenkor is fáradtnak?! Mi a teendő ilyenkor? Mi lehet ennek a hátterében? De vannak, akik nem is foglalkoznak ezzel komolyabban, mert már szinte megszokták, hogy fáradtnak érzik magukat minden nap és biztos ez a normális. Pedig nem. Most megpróbáljuk megfejteni neked ebben a cikkünkben és segítségedre lenni mindenben, ami esetleg a fáradtság érzeted hátterében állhat. Nézzük is.

Fáradtság a köbön

Vannak napok, amikor az átlagostól fáradtabbak lehetünk és nincs kedvünk semmihez, mondhatni ez néha talán bele is fér mindenki életébe, hisz nem lehetünk minden nap toppon. De más a helyzet akkor, ha fáradtság érzeted már régebb óta fennáll és ez sajnos akkor sem múlik el, ha tényleg igazán kipihened magad és nincs okod a fáradtságra. Ilyenkor arra kell gondolnunk elsőnek, hogy esetleg valamilyen tápanyag hiányban szenvedsz vagy pedig elállítódott valami a hormonháztartásodban és az anyagcsere működésedben. Ilyenkor bizony az első lépés az, hogy el kell menni egy labor vizsgálatra és ki kell zárni néhány dolgot szűrés jelleggel.

Labor vizsgálat krónikus fáradtságra:

  • Először is kell egy teljes vérkép vizsgálat
  • Meg kell nézni a pajzsmirigyünk működését
  • Szénhidrát-anyagcsere állapot vizsgálat
  • Vas- és B12 szint mérés
  • D-vitamin és bizonyos ásványi anyagok szintjét is nézessük meg

Amik miatt esetleg krónikus fáradtságban szenvedhetünk:

Pajzsmirigy alulműködés

Fáradtabbnak érezhetjük magunkat attól is, amikor a pajzsmirigy kevés hormont termel, azaz alul működik, így minden sokkal fárasztóbbá válik számunkra. A pajzsmirigy termeli a metabolizmusért felelős hormonokat, ami szükséges ahhoz, hogy energikussá váljunk egész napra. Akinek pajzsmirigy alulműködést állapítanak meg, mindenféleképpen egy hozzá értő szakorvossal vegye fel a kapcsolatot, aki segíteni tud mindenben.

Pajzsmirigy alulműködés tünetei: gyengeség, fáradékonyság, rossz közérzet, idegeskedés, álmatlanság, bőrszárazság, hajhullás, székrekedés, testsúlynövekedés megfelelő táplálkozás és elegendő testmozgás mellett is.

Magnézium hiány

A magnézium mintegy 300 különböző biokémiai folyamatban vesz részt a szervezetünkben így jogos a kijelentés, hogy a magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünkben, melynek számos fontos feladata van, mint például felelős a vérnyomásunk szabályozásáért, az izmok és idegek megfelelő működéséért és nélkülözhetetlen az immunrendszer és emésztőrendszer megfelelő működéséhez is. Ha valaki nagyon stresszes életet él vagy komolyabban sportol, annak javasolt az átlagostól több magnéziumot bevinni a szervezetébe. Átlagos napi mg szükséglet: 280-375 mg.

Magnéziumhiányt okozhat a nem kiegyensúlyozott étrend, az alkoholfogyasztás, a nem megfelelően kezelt cukorbetegség a hányás és a krónikus hasmenés is.

Magnézium hiány tünetei: izomgörcsök, izomfájdalmak, fejfájás, hangulatingadozás és letargia, szívritmuszavar, gyengeség és fáradékonyság, vérnyomás problémák, memóriazavar


B12-vitamin hiány

A megfelelő B12-vitamin bevitele elengedhetetlen a fontosságú az agy egészségéhez, az immunrendszer és a metabolizmus működéséhez. A B12 felszívódása az életkor előrehaladtával csökken mindenkinek. B12 vitaminhiány egyik tünete a fáradtság, memóriaproblémák, szorongás, látászavarok és esetleg a kezek és lábak zsibbadását is gyakrabban érzékelhetjük. A B12 vitaminhiány vérvétellel kimutatható. Akinek B12 vitaminhiányt állapítanak meg, annak mindenféleképpen javasolt B12 vitaminban gazdag étrendre átállnia vagy B12 vitamint szednie önmagában.

B12 vitaminban gazdag ételek: Borjúmáj, marhamáj, sertésmáj, sertésvese, lazac, paradicsomos hering, tejtermékek, sajtok és tojás.

Amit még érdemes tudni, hogy egy általános táplálkozás mellett a táplálékok B12-vitamin tartalmának csupán a 75 százaléka hasznosul a szervezetünkben és a jó felszívódáshoz elengedhetetlen az egészséges bélflóra és pont emiatt, akik gyomor-bélrendszert érintő megbetegedésben szenvednek, azok külön B12 vitamin pótlásra szorulnak.

Vashiány

A vashiány a leggyakrabban előforduló hiánybetegségek egyike. Vashiány mellé gyakran társul vérszegénység is, melynek kiváltó oka az, hogy a szervezetben nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű vas és ez vérképző zavarhoz vezethet, ugyanis csökken a szövetek oxigénellátását biztosító egészséges vörösvértestek száma. Menstruáció alatt a nők egy része több vért veszít, így nekik különösen figyelniük kell a vas pótlására ilyenkor. A szervezet normál esetben folyamatosan vashoz jut az elfogyasztott ételek által. A legkönnyebben hasznosítható az állati eredetű, húsból vagy vérből származó vas, míg a növényi eredetű vas felszívódási hatásfoka rosszabb. Ezért a vegetáriánusoknak vagy vegán diétán élőknek kiegészítő vaspótlásról mindenféleképpen gondoskodniuk kell.

Vashiány tünetei: fáradékonyság, kimerültség, sápadtság, fejfájás, szédülés, hideg végtagok, törékeny körmök.

Vashiány esetén fogyasszunk könnyen felszívódó, jelentős mennyiségű vasat tartalmazó ételeket:

  • vörös húsok és belsőségek (pl. máj, lép, velő)
  • halak és tenger gyümölcsei
  • Növények közül: búzacsíra, bab, lencse, borsó és tökfőzelék

Vércukorszint ingadozás

Egyik percben teljesen jól vagyunk, a következőben pedig ájulás közeli állapotba kerülünk. Fáradékonyabbak és ingerültebbek leszünk. A rejtélyesnek tűnő állapot mögött leggyakrabban a vércukorszint ingadozás áll, ami szerencsére kis odafigyeléssel normalizálható. Vércukorszint ingadozást a stressz is okozhat. Amikor stresszesek vagyunk, testünk a véráramba juttatott tápanyagokkal, köztük cukorral készül fel egy esetleges vészhelyzetre, ez pedig jelentős ugráshoz vezethet.

Alacsony vércukorszintre utaló jelek: hirtelen jött éhségérzet, gyengeség, látászavar, szédülés, fázás, verejtékezés, fejfájás, remegés, heves szívdobogás

Magas vércukorszintre utaló jelek: fokozott szomjúságérzet, gyakori vizelési inger, fáradtság, gyengeség, homályos látás, száraz viszkető bőr, lassan gyógyuló sebek

Megoldás: Ügyeljünk arra, hogy egy nap többször együnk és inkább kevesebbet és minden egyes étkezésünk tartalmazzon egy kis szénhidrátot, ami leginkább alacsony- és lassan felszívódó szénhidrát legyen.

Összegezve, hogy minél energikusabbakká válhassanak napjaink ügyeljünk arra, hogy kiegyensúlyozott étrendet kövessünk és figyeljünk oda a vitaminok pótlására valamint fogyasszunk olyan szénhidrátokat étkezésünkhöz, amik lassú felszívódásúak, így tovább leszünk aktívabbak a nap folyamán és a vércukorszintünk sem fog ingadozni össze-vissza, ami fáradtsághoz vezethet. Továbbá, figyeljünk a megfelelő folyadék bevitelre, ami legalább 2.5 liter legyen egy nap és sportoljunk minimum hetente 3-szor, hogy még egészségesebbek és energikusabbak lehessünk, és ne felejtsünk el elegendőt aludni sem! Legalább napi 7-8 óra alvás szükséges!