2021 november 28 2 perc olvasási idő
Talán nem gondolnád, de bizony hazánkban a tojás az egyik leggyakoribb allergén a tej mellett és ez nem csak a felnőtteknél érzékelhető, hanem sajnos a kisgyerekek körében is egyre gyakoribb. A gyermekek többsége 3-6 éves korára kinövi a tojás allergiát. Előfordulhat azonban, hogy ez későbbi életkorra tolódik ki, mint ahogy kisebb százalékban az is, hogy a tojásallergia egy egész élet során megmaradhat.
Megoldás?
Nem szabad tojást tartalmazó élelmiszereket fogyasztani. Viszont vannak fontos tápanyagok, amikre külön oda kell figyelnünk, hogy a szervezetünk hozzájuthasson akkor is, ha kiiktatjuk a tojás fogyasztását az életünkből. A tojás magas biológiai értékű fehérjéket tartalmaz, fontos forrása az esszenciális telítetlen zsírsavaknak, az egyszeresen telítetlen olajsavnak, a vasnak, foszfornak és számos nyomelemnek, az A-, D-, E- és K-zsírban oldódó vitaminoknak. Jelentős D-vitamin forrás is. Szóval, tojásallergia esetén ennyi mindent kell pótolni.
Mivel pótolhatjuk a tojást?
Tojásfehérje számos élelmiszerben megtalálható, mint pl.: pékáruk, kenyérfélék, ragufélék, tésztafélék és fagylaltokban is megtalálható. Fontos, hogy bevásárlás során mindig olvassuk el az egyes ételek összetevőit. Az alábbiak tojásfehérje jelenlétére utalnak: albumin, tojás, tojássárgája, tojásfehérje, tojáspor, szárított tojás, tojáslikőr, globulin, lecitin, lizozim, majonéz, ovalbumin, ovovitelin, tojáshab.
De lássuk, hogy mi okozza a tojás allergiát?
A tojás érzékenységet a tojásban található fehérje által kiváltott tünet együttes okozza, amely jelentkezhet bőrelváltozásként, de visszatérő légúti panaszok formájában is jelentkezhet. Nagyon fontos, hogy a tojás allergiát nem szabad összetéveszteni az átmeneti intoleranciával, amely nagy mennyiségű tojás fogyasztása következtében alakul ki, múló tünetekkel lép fel, majd pedig meg is szűnik.
Tojás allergia tünetei már a szoptatás időszakában is jelentkezhetnek. Ennek az az oka, hogy az anya által fogyasztott ételek bizonyos mennyiségben átjutnak az anyatejen keresztül a baba szervezetébe is. Ilyenkor észrevehető, hogy pl. a gyerek vakarózik, viszket, kiütések jelennek meg a hason, ekcémás is lehet. Emésztőrendszeri problémák is jelentkezhetnek: hasi görcsök, hasmenés és akár hányás. Ebben az esetben érdemes egész szoptatás ideje alatt tojásmentes diétát tartani.
A tojásra allergiás betegeknél számtalanszor előfordult már az is, hogy a csirkehús fogyasztása után is allergiás tünetek jelentkezhetnek. Ennek oka a keresztallergia, melynek hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy a szervezet nem tud különbséget tenni közöttük. Pl. egyes tojásallergiás betegeknél a tyúktoll allergénjének belélegzése is asztmás tünetet okozhat. Tehát ha tojásallergiától szenved, akkor érdemes odafigyelni arra is, hogy a szárnyasok húsára is érzékeny lehet.
Jó egészséget kíván a D-life csapata!
NEM AKARSZ LEMARADNI?
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülhess akciókról, aktualitásokról.