2021 September 30 3 min read

A rettegett narancsbőr, ami sajnos sok nőt érint.. De mégis miért? Mit tudnánk ellene tenni? Egyáltalán miért alakul ki nekünk nőknek oly szorgalmasan ez a fránya narancsbőr? És mi is az a narancsbőr, másik nevén cellulit? Férfiaknál, hogy, hogy nincs narancsbőr? Még egy elhízott férfinál sem látni narancsbőrt. Hol itt az igazság?

Ebben a cikkünkben mindent megtudsz a narancsbőr kialakulásának okairól és, hogy mit érdemes tenned ellene. További jó olvasást kívánunk!

Mi az a narancsbőr? Kezdjük ezzel!

A narancsbőrt, más néven cellulit nagyméretű zsírsejtek alkotják, amelyek rengeteg zsírt és salakanyagot raktároznak. Ezek a kis zsírgolyók a bőr megnyúlt kollagén rostjai közt áttüremkednek és így kívülről is jól láthatóvá válnak mindenki számára, mely gödrössé egy egyenetlenné teszi a bőrünk felszínét.

Sajnos a nők 95 százalékának van narancsbőre, legyen fiatal vagy idős, sovány vagy teltebb alkatú.. Mondhatni azt is, hogy a narancsbőr nem válogat, kivéve férfiaknál. Hogy van ez? Ez legelsőnek abból fakad, hogy a nők bőrének kötőszöveti szerkezete teljesen más felépítésű, mint a férfiaké és bizony a férfiak kötőszövetei sokkal erősebbek, mint nekünk nőknek, így nekik a felgyülemlett zsírsejtek nem tudnak úgy kitüremkedni valamint a férfiak átlagos testzsír százaléka is 20 százalékkal alacsonyabb, mint a nőké és így alapvetően is a bőraljában kevesebb zsír található. Férfiaknál inkább az úgynevezett férfias típusú elhízás szokott jelentkezni, mely hasi felesleget jelent számukra. De hozzá teszem, hogy nagyon ritkán előfordulhat férfiaknál is narancsbőr megjelenése, mely kötőszövet öröklött gyengeségéből, nagymértékű súlyingadozásból és akár férfi nemi hormon csökkenéséből is származhat.

Azt fontos tudni, hogy ezek a kis kialakult zsírsejtek, nem csak attól tudnak szaporodni, ha helytelenül táplálkozunk és el vagyunk esetleg hízva. Egyesek genetikailag örökölték a narancsbőrre való hajlamot, és sokan sajnos a helytelen életvitel miatt is hozzá segítik magukat ahhoz, hogy még narancsbőrösebbeké váljanak. Ebből adódóan, rengeteg feldolgozatlan méreganyag felszaporodik a szervezetben, ami nem tud megfelelően távozni és narancsbőr formájában jelentkezik. Ezért látni sok olyan bikinis nőt a strandon is, aki fiatal, vékony és mégis narancsbőrös. Ennek oka lehet még a vér- és nyirokkeringés funkcionális zavara is, amelynek köszönhetően a hajszálerek falán keresztül több folyadék jut ki a sejtek közé és így lelassul a visszaszívódás és elszállítás is, ami úgyszint narancsbőrhöz vezethet. A folyamat hátterében a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód is állhat.

Mit tegyünk ellene?

  • Először is, alakítsunk ki magunknak egy egészséges étrendet, amely legyen rendszeres, azaz napi ötszöri étkezés. Korlátozzuk a cukrok fogyasztását és figyeljünk oda arra, hogy ne fogyasszunk péksüteményeket és csak jó minőségű szénhidrátokat fogyasszunk, ami legyen szénhidrátcsökkentett.D-life termékei közül sok ilyet találhatsz magadnak. Mint pl. D-life szénhidrátcsökkentett lisztjei is remek választás, melyből bátran süthetsz magadnak bármilyen finom péksüteményt. Akár még pizzát is.
  • Vezessük be a rendszeres mozgást az életünkbe. Az ideális 3-4 órát mozogni hetente, de fontos, hogy nem egyszerre, hanem ezt egész hétre elosztva.
  • Fogyasszunk sok folyadékot, kerüljük a szénsavas és cukros italokat és igyunk meg naponta 1-2 pohár zöld teát, ami segíti kiüríteni a salakanyagokat a szervezetünkből.
  • Együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt. Vannak zöldségek, amik különösen javasoltak narancsbőr elleni küzdelmünkbe beiktatni. Ilyen pl: a fokhagyma, mely vérkeringést serkentő, brokkoli és zeller, mely megszünteti a szervezet vízvisszatartását. Ide megemlíteném még a csalán teát is, ami nagyon jó kis vízhajtó és méregtelenítő hatású. Fogyasszunk minél több csirkét, pulykát és halat, mely fehérje tartalmuk miatt segítik a kollagén termelődését, ezáltal feszesebbé is teszik a kötőszövetet és külön fogyaszthatunk mellé minden nap kollagént, hialuront és C-vitamint, mely erősítik a kötőszöveteinket és szebbé is teszik bőrünket.
  • Kerüld az adalékanyagokat, ízfokozókat és állomány javítókat! Az ételek fogyasztása előtt olvassuk el a termékleírást és a hozzá valók listáját. Szerencsére a D-life termékei mind adalékanyag mentesek.
  • Fogyassz rostban gazdag ételeket. Egyél minden nap zöldséget és gyümölcsöket!
  • Félévente egyszer, de legalább évente egyszer, próbálj ki egy méregtelenítő vagy léböjt kúrát. Ilyenkor fontos, hogy kerüljük még a koffeint is és minél több zöldséget fogyasszunk és iktassuk ki még a húsok fogyasztását is méregtelenítés ideje alatt. (3-7 napnál ne legyen hosszabb egy méregtelenítés.)
  • Szaunázzunk rendszeresen! A szaunában uralkodó páratartalom és hőmérséklet, illetve a szaunázás közben vett hideg zuhany hatására felpezsdül a vérkeringés, mely gyorsítja az anyagcserénket, így elősegíti a méregtelenítési folyamatokat. Ha rendszeresen szaunázunk, a narancsbőr enyhülésére is számíthatunk.
  • Kerüld az alkoholok fogyasztását és ne dohányozz! Ezek mind hozzájárulnak sajnos a narancsbőr kialakulásához.
  • Használj narancsbőr elleni krémet! Ezek a készítmények a nyirokkeringés, a vérellátás fokozása révén a salakanyagok kiürítését segítik elő.
  • Egyéb extra kiegészítő kezelés javasolt még: masszázsok, köpölyözés, infrabicikli vagy hypoxitréner alkalmazása.

Ezeknek a hasznos tanácsok betartásával 1-2 hónapon belül garantáltan nagy változásokat fogsz észlelni magadon pozitív irányba, de fontos, hogy légy türelmes magaddal és ne várj egyik napról a másik napra csodát.

Adj időt magadnak és látni fogod a változást hamarosan!

Írta: Szabó Renáta sport- és táplálkozási szaktanácsadó.