2021 October 11 3 min read

Egy átlagos konditeremben tízből kilenc ember helytelenül edz sajnos. Egy egész fejezetet tudnék írni erről, mint edző, hogy milyen hibákat követnek el az emberek, de most inkább csak a legáltalánosabbakra szeretnék kitérni:

  • Túl sok időt töltenek rossz gyakorlatokkal.
  • Bizonyos izomcsoportokat túl-, másokat pedig alul edzenek.
  • Technikailag rosszul végzik el az adott feladatokat.
  • Nem jól terhelik magukat. Túl könnyű vagy túl nehéz súlyokat használnak.
  • Túl keveset vagy túl sokat pihennek a sorozatok között..

És még bizony sorolhatnám. De lássuk mi az a 2 általános elméleti tévhit izomépítéssel kapcsolatban, amit gyakran rosszul tudnak a nők és ezért félnek a súlyzós edzésektől.

1. TÉVHIT:„A nők képtelenek szert tenni számottevő izomzatra”

Talán már te is hallottad, hogy a nők testi adottságaikból kifolyólag képtelenek hatékonyan izmot építeni, ezért ők inkább maradjanak az aerobic edzésnél és strechingnél. Ezt a tényt azzal indokolják, hogy a nők kevesebb tesztoszteront termelnek, mint a férfiak.

A tesztoszteron az izomnövekedésért elsődlegesen felelős hormon, ezért joggal feltételezhetjük, hogy az a test, amelynek kevés tesztoszteron csordogál az ereiben, nem lesz képes számottevő izmot építeni, igaz? – NEM IGAZ!

Az ugyan igaz, hogy a nők az alacsony tesztoszteronszintjük miatt hormonális hátránnyal indulnak az izomépítésben, de nem a tesztoszteron az egyetlen olyan hormon, amely jelentősen befolyásolja az izomépítést, ugyanis létezik egy olyan hormon is, hogy ösztrogén. És bizony ebből a hormonból a nők sokkal többet termelnek, mint a férfiak, mely ugyanúgy számos előnyt kínálhat az izomépítés területén. Többek között serkeni a növekedési hormon termelését is, ami nagyban segíti az edzés utáni regenerálódást is és megakadályozza az izmok lebontását.

A nők ezen kívül napközben is több növekedési hormont termelnek, mint a férfiak, ami tovább segíti izmaik növekedését.

De akkor miért van az, hogy alig látni olyan nőket, akik majdnem olyan izmosak, mint a férfiak?

  • Azért, mert a nőkön alapból feleannyi izom van, mint a férfiakon, illetve főként hormonális és anatómiai különbségek miatt nem teheti ki izom a nők testsúlyának akkora százalékát, mint a férfiakénak. Egyszóval a férfiak nem azért izmosabbak, mert hatékonyabban tudnak izmot építeni vagy ők jobban edzenének, mint a nők, hanem azért, mert óriási előnnyel indulnak el alapból izomépítés területén, mind anatómiailag és hormonálisan is.

2. TÉVHIT: „A súlyzós edzéstől a nők ormótlanok lesznek. „

Ha van olyan tévhit, amely többet árt a nők fizikumának, mint bármi más, hát az ez a kijelentés. A súlyzós edzéstől a nők ormótlanok lesznek és férfiasak. Ez nem igaz! Már így az elején le is tisztáznám erre a tévhitre a válaszomat rögtön. Téves!

Az igaz, hogy szinte minden konditeremben látni legalább egy-két olyan nőt, akinek a bicepszét bármelyik férfi megirigyelhetné, és ebből jöhet a téves hit, hogy a súlyzós edzéstől a nők elférfiasodnak. Pedig nem. Van itt valami, ami kívülről nem látszik: a legtöbb nőnek iszonyatos erőfeszítésbe telik nagy, vaskos izmokat növeszteni. Nem megy egyik napról a másikra. Ritka jó vagy nem jó genetikai adottságok kellenek hozzá, és hosszú évek kitartó munkájára van szükség mind az edzőteremben, mind a konyhában. És valljuk be, általában az anabolikus szteroidoknak is van benne szerepük, főként a hivatásos testépítők világában. Persze őket leszámítva is sok olyan nőt látni a konditermekben, akik rendszeresen edzenek és elég ormótlanok ahhoz, hogy elbizonytalanítsák a többi nőt.

Na éppen ezért kell tisztában lenned vele, hogy mitől néznek ki azok a nők úgy, ahogy: A túl sok testzsírtól. Tudom, hogy ez most durván hangzik,de mindjárt megfogod érteni ezt az állítást is.

Vegyünk egy sportos lányt, akinek irigylésre méltó teste van. Formás lábak, gömbölyű fenék, feszes karok és lapos has. Most ugyan ez a lány hízik hirtelen 8-10 kg-t és láss csodát, rögtön ormótlannak is fog tűnni. Ez azért van, mert a zsír az izmokban és az izmokon halmozódik fel, így minél több valakin az izom és a zsír, annál nagyobbnak és ormótlanabbnak tűnik majd a teste. Ugyanakkor, ha lecsökkenti a testzsír százalékát, minden meg fog változni. Az izmok teljes pompájukban ragyognak. A teste máris nem lesz nagy és pohos, hanem vékony lesz és tónusos.

Ezért egy tipp: Bátran kezdj el te is edzőterembe járni, ha esetleg nem vagy megelégedve magaddal és szeretnél fogyni is. Nem leszel nagyobb, sőt…

Lényeg, hogy tudatosan táplálkozzál. Figyelj arra, hogy csökkentsd a szénhidrátbeviteledet és ne fogyassz túl sok zsírt, és magas fehérjetartalmú étrendet állíts össze, ha szeretnél minél előbb szálkásabb izomzatot kialakítani magadnak.

Egy tipp: D-life szénhidrátcsökkentett tésztái bátran beiktathatók diétád ideje alatt is. Nem emelik meg a vércukorszintedet és magasabb a fehérje és rost tartalmuk is.

Írta: Szabó Renáta sport- és táplálkozási szakértőnk