2021 September 16 3 Minuten Lesezeit

Általános igazság, hogy minél ritkábban eszünk étteremben, annál könnyebb betartani bármilyen féle diétát.

Ennek oka nyilvánvaló: ha nem otthon eszünk, nehezebben tudunk odafigyelni a kalória bevitelre. Egy tenyérnyi hús kalóriatartalma például általában 120-150 kalóriával magasabb egy étteremben, mint otthon, mert sütés közben több olajat és vajat szív magába és ugye aki diétázik az általában odafigyel arra is, hogy az elkészíteni kívánt ételeit mondjuk olívaolajban vagy kókuszsírban készítse el, míg egy étteremben ez nem szokott sajnos fő szempont lenni.

Egy adag natúr tészta vagy krumpli 180-200 kalóriát tartalmaz körülbelül, de ha le van öntve még valami szósszal vagy zsíros szafttal, akkor a kalória tartalma meg is duplázódhat. Még a saláták és zöldségek is rengeteg „rejtett kalóriát” tartalmaznak a zsíros adalékok, például: vaj, olaj vagy sajtok miatt. Minél finomabb az adott zöldség vagy a saláta, annál valószínűbb, hogy van benne valami az előzőekből.

A desszerteknél az alapszabály, hogy evőkanalanként körülbelül 25-50 kalóriával kell számolni. Ezért is kell nagyon odafigyelni arra, hogy mit rendelünk egy étteremben, főleg, ha te is olyan vagy, hogy sokat tudsz enni egyszerre. Ha hagyjuk, hogy a gyomrunk gondolkodjon helyettünk, akár 200 gramm zsírt és néhány ezer kalóriát is elfogyaszthatunk úgy, hogy észre sem vesszük, majd csak később…

Nehéznek érezzük magunkat és nem jó a közérzetünk és több órába is eltelik, mire végre picit megkönnyebbültnek érezzük magunkat, hisz az emésztésünket lesokkoltuk hirtelen.

Desszertek fogyasztásánál sajnos nincs sok kis kapu. Még a gyümölcsöket sem javasolnám egy diéta ideje alatt becsempészni, hiszen minden gyümölcs gyümölcscukros. Ezért a legjobb, hogy nézzük meg az étlapon, hogy van-e esetleg cukormentes édességük, ha nincs, ezt bizony ki kell hagyni. Szerencsére már nagyon sok étterem gondol a cukorbetegekre és diétázókra is egyaránt, de még mindig nem elegen..

Az első lépés az felé, hogy tudatosabban tudjunk rendelni egy étterem menüjéből, hogy ismerjük meg kedvenc ételeink valódi tápanyagtartalmát. Az internetes kalóriatáblázatokban megtalálhatók a különbözőételek tápanyag adatai, és ha megtalálod az általad fogyasztani kívánt ételt az étlapon, azt javaslom, hogy adj még hozzá nagyjából 20 százalékot, mert sajnos mindent sokkal zsírosabban készítenek el.

Nagyon jó lépés az is, ha már tudatosan olyan éttermet választunk magunknak, ahol már vannak szénhidrátcsökkentett tészták is esetleg illetve tudnak külön kérésünkre esetleg olívaolajban sütni vagy főzni, hisz így akkor már minden adott lehet számunkra, hogy betarthassuk továbbra is a diétánkat és ne csússzunk annyira ki belőle.

Ha még sem sikerül ilyen éttermet választanunk, akkor kérjünk egy kis adag zöldség vagy húslevest, hisz teli van értékes tápanyagokkal, ami jót tesz az egészségünknek és próbáljunk mindenből kisebb adagokat kérni, mert bizony sok étteremben elég kiadós adagot raknak elénk és addig eszünk, míg szemünk látja. Ha nem lehet kis adagot kérni, akkor csak a felét fogyasszuk el a tányérunkról és a másik felét rakassuk el otthonra.

Ami szinte minden étteremben megtalálható, az természetesen a saláta. Így kérhetünk másodiknak egy tavaszi salátát natúr csirkemellel vagy valamiféle hallal tálalva, úgy, hogy a salátánkra mi magunk öntsünk rá az olíva olajat és egy kis citromot is facsarhatunk rá. Kérjük meg a felszolgálót, hogy ne tegyenek semmilyen dressinget a salátánkra. Általában van sok féle saláta kínálat egy étterem étlapján, ezért gondosan nézzük meg, mielőtt kiválasztunk egyet magunknak, hogy milyen összetevőkből áll. Ha például kérünk egy Cézár salátát, nyugodtan mondhatjuk, hogy nem szeretnénk hozzá fogyasztani pirított kenyeret…stb.

Rengeteg kis kapu van egy diétázónak is, hogy ha esetleg kap egy vacsora meghívást egy étterembe, csak okosan kell választani.

És mi a helyzet az alkohollal?

Nos, az bizony szentírás, hogy egy diéta ideje alatt az alkoholos italokat, ha lehet teljes mértékben kerülnünk kell, mert tele vannak kalóriával.

A szervezet az alkoholt önmagában nem tudja testzsírként elraktározni (kivéve a cukor szirupos koktélokat), viszont az alkohol akadályozza a zsírégetést, és ezáltal felgyorsítja az étkezési zsír testzsírként való elraktározását is, továbbá elősegíti a szénhidrátok testzsírként való elraktározását is. Tehát egy fogyókúrába nem férhet bele az alkoholos italok fogyasztása.

De ha ez még sem kikerülhető, akkor fogadj meg három tippet:

  1. Hetente maximum egy napon fogyassz alkoholt és max. 1-2 pohárkával.
  2. Azon a napon kevesebb szénhidrátot és zsírt egyél! (Inkább több fehérjét egyél az nap, mint általában.)
  3. Ivás közben ne egyél és kerüld a magas szénhidráttartalmú italokat, például a sört és a gyümölcspárlatokat! Inkább száraz bort és égetett szeszt igyál! De az lenne a legjobb, ha ilyenkor nem innánk egyáltalán.

Egy tipp:

A Pizza Kingnél és Pizza Karaván éttermekből már tudtok olyan ételt is választani magatoknak, amit kifejezetten szénhidrátcsökkentett alapanyagokból készítenek el és akár rendelhettek is.