2021 August 09 2 Minuten Lesezeit

A szénhidrátok testünk üzemanyaga, ezzel működünk. Ezért sem mindegy, hogy milyen fajta szénhidrátot biztosítunk magunknak, hisz a szénhidrátok a legjobb energiaszolgáltató tápanyagok a szervezetünk számára, melyek a fehérjékkel szemben képesek raktározódni testünkben, mégpedig glikogén formájában. Ezek a raktárak a májban és az izmokban találhatóak. Nagyon fontos viszont odafigyelnünk arra, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidráttal lássuk el szervezetünket a nap folyamán, melyek kiszolgálják a szervezetünket megfelelően és nem okoznak hirtelen vércukorszint kilengést sem és tápanyagdúsak is egyben.

De mik lehetnek a jó szénhidrátforrások számunkra?

Most segítünk neked ebben is.

Azt már tudjuk, hogy bizony a cukrokat és finomított liszteket bizony kerülnünk kell, hiszen ezek üres tápanyagok valójában a szervezetünk számára, hirtelen megemeli a vércukorszintünket is és bizony elhízáshoz is vezethet gyakori fogyasztásuk. Mindemellett rossz közérzetet is okoznak és különböző emésztési problémáink is előjöhetnek, mint pl. puffadás, gázosodás. A testünk nem tudja jól feldolgozni ezeket a szénhidrátokat és ráadásul nem is laktatnak valójában. Hamar éhesek is leszünk elfogyasztásuk után és enerválttá is válhatunk. Úgyhogy ezeket a szénhidrátokat bizony kerüljük inkább el!

Legjobb szénhidrát források

Rizs vagy barna rizs

A két rizs típus közötti különbség leginkább a tápanyagtartalmukban nyilvánul meg. A fehér rizs jelentős mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, mint például magnéziumot, vasat és cinket is. A barna rizs viszont sok E-vitamint, B-vitaminokat, tiamint, riboflavint, folsavat és magnéziumot is tartalmaz. A fehér rizsben ezekből kevesebb található meg, de mindkettő jó szénhidrát forrásnak minősül ettől függetlenül. A rizs alacsony nátriumtartalmú és egyben igen sok káliumot tartalmaz, ami által igencsak javasolt a fogyasztása vesebetegeknek, magas vérnyomásban és vérkeringési betegségben szenvedőknek is.

Zöldségek

Zöldségek közül sem mindegyik ajánlott. Például a krumplit és a kukoricát, jobb ha elkerüljük és valójában a paradicsom sem a legjobb szénhidrát forrás a magas cukortartalma miatt, viszont kisebb mennyiségben főétkezés mellé fogyasztva néha bele kóstolhatunk ebbe is. Ami nagyon jó zöldség szénhidrát forrás, pl. brokkoli, párolt zöldségek, zöld saláta levelek, uborkák.

Ezek szinte korlátlan mennyiségben fogyaszthatók. Egészségesek és vitamindúsak is egyben. Célszerű minden étkezés mellé fogyasztani, melyek az emésztésünkre is jótékony hatással vannak.

Quinoa

A quinoa a disznóparéjfélék, korábban libatopfélék családjába tartozik. Dél-Amerikából származik és gluténmentes álgabonának is szokták nevezni. Nagyon magas a fehérje-, magnézium- és vastartalma is. Jól helyettesítheti akár a rizst is és sok mindent elkészíthetünk belőle, mint például köretet, főételt vagy akár desszertet is és salátákhoz is kiválóan felhasználható.

Hajdina

A hajdina nem tartalmaz glutént, így kiválóan alkalmas gabonaféléink kiegészítésére, helyettesítésére. Lisztérzékenyeknek kifejezetten ajánlott. A hajdina remek vitaminforrás is egyben. A B-vitamincsoport minden tagját tartalmazza. A hajdinának nincs közvetlen hatása a vércukorszintre, viszont általános regeneráló tulajdonságai miatt minden anyagcsere problémával szenvedőnek ajánlható a fogyasztása.

Szénhidrátcsökkentett D-life lisztek és tészták

A D-life termékek galaktomannán tartalmuk miatt hosszan elnyújtott lassú felszívódást biztosítanak szervezetünk számára, tehát az úgynevezett „Low and Slow” hatásának köszönhetően fogyasztásukkor hosszabb ideig tapasztalhatunk teltségérzetet. A galaktomannánt tartalmazó termékek kellemes ízüek is és a nap bármely szakaszában fogyaszthatók, rosttartalmuk pedig az alap élelmiszerekétől sokkal magasabb. A d-life lisztekből pedig készíthető finom és egészséges kenyér is vagy bármilyen sütemény is, amit éppen megkívánunk csinálni. Ezzel helyettesíthetjük a finomított fehér liszteket is.

Ne feledd, enni jó és még jobb, ha még egészséges és finom is egyben!

Aki igazoltan cukorbeteg, annak viszont leginkább a barna rizs fogyasztását javasoljuk, ugyanis alacsonyabb a glikémiás indexe.