2021 August 25 4 Minuten Lesezeit

Manapság sokan elkötelezték magukat arra, hogy megpróbálnak gluténmentesen élni és étkezni, még bizony olyanok is, akiknek lehet, hogy nem is lenne rá szükségük, de mivel azt hallották, hogy a glutén az egészségtelennek számít, inkább követik a trendet és hozzá sem nyúlnak olyan ételhez, amiben esetleg glutén is található.

A népességnek csupán 1 százaléka szenved ténylegesen gluténérzékenységtől, de ennek ellenére a népességnek csaknem 10 százaléka véli úgy, hogy gluténérzékeny, pedig ez nem teljesen így van. Sokan úgy gondolják, hogy a gluténmentes étrend az egészséges, pedig a gluténban is számos olyan fontos tápanyag és vitamin található, amire a szervezetünknek szüksége van.

 

De mi is az a glutén?

A glutén a kalászos gabonákban található fehérje, ami a búzában, a rozsban és árpában is megtalálható. Bármilyen meglepő, de a sikér, ugyanazt jelenti, mint a glutén, vagyis a búzafélék egyik fehérjéje. A sikér, azaz a glutén viszont nem számít teljes értékű fehérjének, mert nem tartalmazza az összes szükséges esszenciális aminosavat. A teljes értékű fehérjék állati eredetűek. A glutén 2 fehérjének a keveréke, 75 százalékban gliadint és 25 százalékban glutenint tartalmaz. A sikér egy vizet megkötő rugalmas anyag, aminek köszönhetően a búzalisztből készült tészták gyúrhatóvá és nyújthatóvá válnak. A kelesztésnél keletkező szén-dioxid feszítő hatásával szemben ellenállóvá teszi a tésztát.

Sokan viszont valóban nem tudják megemészteni a glutént, ezért nekik ki kell iktatni az étrendjükből a glutén fogyasztását teljesen.

Gluténérzékenység tünetei:

  • Gyomor és bélrendszeri panaszok: hasmenés, haspuffadás.
  • Bőrkiütések
  • Szájfekélyek
  • Gyenge csontok és csontritkulás
  • Vérszegénység
  • Hirtelen fogyás
  • Hajhullás
  • A fogzománc idő előtti kopása
  • Meddőség

Ha ezeket a tüneteket érzékeled magadon, akkor első lépés, hogy el kell menned egy orvosi vizsgálatra, hogy megállapítsák, hogy valóban van-e gluténérzékenységed vagy esetleg nincs-e valamilyen más egészségügyi problémánk, amiről eddig nem is tudtunk vagy gondoltunk volna.

Amennyiben a problémában érintett úgy érzi, hogy gluténra való érzékenysége lehet, akkor elsősorban egy vérvizsgálat végzendő orvosi segítség által. A vérből a gluténérzékenységre jellemző antitestek mutathatók ki, így a kórelőzmény megismerésén túl laborvizsgálat igazolhatja a betegséget. Fontos, hogy orvosi diagnózis nélkül ne kezdjünk el kialakítani magunknak gluténmentes étrendet, mert nem biztos, hogy valóban van érzékenységünk a gluténra. A gluténérzékenység tulajdonképpen a vékonybél krónikus felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, amelyet bizonyos gabonafélékben található növényi fehérje, a glutén vált ki az erre érzékeny embereknél.

Tévhitek a gluténmentes diétával kapcsolatban

Sokan azért vezetik be az életükbe a gluténmentes étrendet, mert azt hiszik, hogy ettől könnyebben fognak majd súlycsökkenést elérni. Pedig a gluténmentes étrendnek ehhez semmi köze igazából. A gluténmentes étel nem jelent egyet az alacsony kalória- és zsírtartalommal. Sőt, sokszor a gluténmentes ételekhez több cukrot és zsírt adnak azért, hogy elérjék a megfelelő állagot és ízvilágot is egyben. A kukoricából vagy a rizslisztből elkészült ételek például ugyanolyan inzulinválaszt váltanak ki, mint a hagyományos, úgyhogy csak óvatosan.

 

Hat tévhit a gluténról

1. A glutén rákkeltő

A gluténról még egy kutatás sem mutatta ki, hogy rákkeltő lenne. Gluténérzékenység esetén természetesen fontos az elhagyása, hiszen nyílván nem reagál rá jól a szervezeted, de jó tudni, hogy pl. számos rákellenes élelmiszer ugyanúgy tartalmaz glutént.

2. A glutén hízlal

Mint már fentebb említettem, ha csak ezért szeretnél lemondani a gluténról, mert a glutén hízlal, felesleges, ugyanis semmilyen kutatás nem állapította meg eddig, hogy a glutén lenne a felelős az elhízásokért.

3. A glutén elhagyása jót tesz az emésztésnek

Semmilyen kutatás nem támasztja ezt alá, ugyanis a gluténtartalmú élelmiszerek között nagyon sok fontos rostforrás van, melyek éppen elősegíthetik az emésztőrendszerünk egészségét. Glutén elhagyása csak bizonyos betegségek, például rheumatoid arthritis fennálása esetén indokolt. A reumatoid arthritis egy autoimmun betegség, amely ízületi károsodást és fájdalmat okoz, akár az egész testben.

4. Glutén nélkül energikusabb vagyok

A glutén emésztése nem igényel extra energiát. Itt nem arra kell gondolni, hogy a glutén emésztése nem vesz igénybe semmilyen energiát szervezetünk számára, hisz a glutén alapegysége szénhidrát, és mint tudjuk, az emberi szervezet, különösen az agy szénhidrátból nyer energiát, de extra energiát nem szenved meg az emésztésünk, hacsak nem vagyunk glutén érzékenyek. Hidd el, a glutén csak annak az ellensége, aki valóban allergiás rá. Aki érzékeny rá, valóban nem tudja jól megemészteni, ezért neki extra energiát fog jelenteni a megemésztése és enerváltnak érezheti magát az az illető, aki érzékeny rá.

5. A glutén fogyasztása káros az egészségre

A glutén egy növényi fehérje, mely megtalálható a búzában, árpában és rozsban is többek között. Ezek a teljes kiőrlésű gabonák különösen gazdagok létfontosságú ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban, melyekkel csökkentheted a cukorbetegség és a bélrendszeri daganatos betegségek kialakulását. Ha nem vagy érzékeny a gluténra, hiába hagyod el. Ez éppen olyan, mintha mindenkinek el kellene hagynia a dió fogyasztását, pedig nem is allergiás rá mindenki..

6. A szervezeted nem arra lett tervezve, hogy glutént fogyasszon

Sokan mondják azt magabiztosan erre, hogy az ősemberek nem is ettek glutént, úgyhogy a testünknek nincs erre szüksége. A valóság az, hogy több ezer éve eszi az emberiség a glutént és képesek is vagyunk rá megemészteni ezt a fehérjét, ezért semmi okunk kerülni, hacsak nem vagyunk rá ténylegesen allergiásak.

Ne félj a gluténtól, ha nincs okod rá. A glutén csak annak az ellensége, aki tényleg allergiás rá. Győződj meg róla, hogy valóban van-e gluténérzékenységed vagy csak feltételezed, és csak utána hagyd el az étkezésedből a glutén fogyasztásását, ha tényleg szükséges és ezt egy orvosi vizsgálat is alátámasztja.

Jó egészséget kíván a D-life csapata!