2021 Juli 21 2 Minuten Lesezeit
Miért is van sóra szükségünk?
A só nátriumból és kloridionokból áll. Utóbbiakat a szervezet a gyomorsav előállításához használja, de valójában a nátrium az, amely igazán fontos a számára. A test minden sejtje hasznosítja a nátriumot, de különösen fontos szerepe van a sejtek és szövetek folyadékegyensúlyában, és az idegek jelző funkciójában, viszont ügyeljünk arra, hogy ne fogyasszunk túl sok sót sem, mert az arra hajlamosaknál magas vérnyomáshoz, csontvesztéshez és más betegségekhez vezethet.
A himalája só nevét onnan kapta, hogy a Himalája hegység belsejében, extrém nyomásviszonyok között keletkezett, illetve kristályosodott ki. Ebből adódóan több száz millió évvel ezelőtt került a só oda a tengerek és a sós tavak kiszáradásával. A himalája sót megőrzik eredeti formájában, nem teszik ki vegyi kezeléseknek, sem fehérítésnek, így összetételében megőrzi ősi paramétereit. Napon szárítják és kézzel végzik a törését is.
Miért egészségesebb a Himalája só az asztali sótól?
A Himalája só nem egy feldolgozott élelmiszer az asztali sóval ellentétben, más néven konyhasóval szemben, így a himalája só egy teljesen nyers tápanyag, míg a konyhasó egy teljesen kilúgozott melléktermék, amelynek semmilyen ásványi anyag tartalma nincsen már, ugyanis az asztali sót sajnos kilúgozzák teljesen, mindenféle kémiai eljárással fehérítik és tisztítják. Az asztali só tehát nem igazán egészséges étkezési szer számunkra.
Ezzel szemben a himalája só szennyeződésmentes, tiszta és érintetlen és rengeteg ásványi anyag megtalálható benne. Kb. 84 féle. ☺ Nem is olyan rossz. Ugye?
Himalája só előnyei
Tehát érdemes elgondolkozni rajta, hogy váltsunk át Himalája só fogyasztásra, ráadásul nagyon finom ízt is ad az ételeinknek. Séfek is himalája sóval szeretnek leginkább főzni, ugyanis könnyen felcsíphetők és új textúrával is gazdagítják ételeiket és mindemellett egészséges is.
A Himalája só felhasználása:
Mennyi nátriumra van szükségünk?
A legtöbb hivatalos ajánlás napi 2 g körüli mennyiséget javasol.
+ 1 tudnivaló
Akinek pajzsmirigy túlműködése van, annak viszont nem ajánlott a Himalája só fogyasztása magas jódtartalma miatt.
Kívánunk jó egészséget mindenkinek!
MÖCHTEN SIE DAS NICHT VERPASSEN?
Abonnieren Sie unseren Newsletter, um über Aktionen und Neuigkeiten informiert zu werden.