2021 november 28 2 perc olvasási idő

Talán nem gondolnád, de bizony hazánkban a tojás az egyik leggyakoribb allergén a tej mellett és ez nem csak a felnőtteknél érzékelhető, hanem sajnos a kisgyerekek körében is egyre gyakoribb. A gyermekek többsége 3-6 éves korára kinövi a tojás allergiát. Előfordulhat azonban, hogy ez későbbi életkorra tolódik ki, mint ahogy kisebb százalékban az is, hogy a tojásallergia egy egész élet során megmaradhat.

Megoldás?

Nem szabad tojást tartalmazó élelmiszereket fogyasztani. Viszont vannak fontos tápanyagok, amikre külön oda kell figyelnünk, hogy a szervezetünk hozzájuthasson akkor is, ha kiiktatjuk a tojás fogyasztását az életünkből. A tojás magas biológiai értékű fehérjéket tartalmaz, fontos forrása az esszenciális telítetlen zsírsavaknak, az egyszeresen telítetlen olajsavnak, a vasnak, foszfornak és számos nyomelemnek, az A-, D-, E- és K-zsírban oldódó vitaminoknak. Jelentős D-vitamin forrás is. Szóval, tojásallergia esetén ennyi mindent kell pótolni.

Mivel pótolhatjuk a tojást?

  • Pótoljhatjuk a tojást lenmagliszttel vagyD-life Chia maggal. Ha van otthon lenmagliszt, pár perc alatt összekutyulható a tojáspótló: 1 evőkanál lenmagliszthez 3 evőkanál vizet kell adni, majd 5 perc pihentetés után, amikor már besűrűsödött, tojás helyett használható az adott recepthez. Persze, ha egy tojásrántottáról van szó, akkor nem, mert ez csupán egy kötőanyag. Kevert süteményeknél a banán és az alma is jó alternatíva a helyettesítésre. Kb. 80 g gyümölcs egyenlő egy tojással.
  • D-life Tápiókaételkeményítő: Kötő és sűrítőanyagként is funkcionál. Semleges íze miatt édes krémekhez éppúgy használhatod, mint sós ételekhez. 1 tojás kiváltására 2 ek tápióka keményítőt keverj össze 3 ek vízzel.

Tojásfehérje számos élelmiszerben megtalálható, mint pl.: pékáruk, kenyérfélék, ragufélék, tésztafélék és fagylaltokban is megtalálható. Fontos, hogy bevásárlás során mindig olvassuk el az egyes ételek összetevőit. Az alábbiak tojásfehérje jelenlétére utalnak: albumin, tojás, tojássárgája, tojásfehérje, tojáspor, szárított tojás, tojáslikőr, globulin, lecitin, lizozim, majonéz, ovalbumin, ovovitelin, tojáshab.

  • De van egy jó hírünk. Nem kell kiiktasd a tésztákat az életedből. Hiszen aD-life szénhidrátcsökkentett tésztáimind tojásmentesek. Így ezeket bátran fogyaszthatod életed végéig és még szénhidrátcsökkentett is és mind emellett észre sem veszed, hogy nem tartalmaznak tojást hagyományos ízviláguknak köszönhetően.

De lássuk, hogy mi okozza a tojás allergiát?

A tojás érzékenységet a tojásban található fehérje által kiváltott tünet együttes okozza, amely jelentkezhet bőrelváltozásként, de visszatérő légúti panaszok formájában is jelentkezhet. Nagyon fontos, hogy a tojás allergiát nem szabad összetéveszteni az átmeneti intoleranciával, amely nagy mennyiségű tojás fogyasztása következtében alakul ki, múló tünetekkel lép fel, majd pedig meg is szűnik.

Tojás allergia tünetei már a szoptatás időszakában is jelentkezhetnek. Ennek az az oka, hogy az anya által fogyasztott ételek bizonyos mennyiségben átjutnak az anyatejen keresztül a baba szervezetébe is. Ilyenkor észrevehető, hogy pl. a gyerek vakarózik, viszket, kiütések jelennek meg a hason, ekcémás is lehet. Emésztőrendszeri problémák is jelentkezhetnek: hasi görcsök, hasmenés és akár hányás. Ebben az esetben érdemes egész szoptatás ideje alatt tojásmentes diétát tartani.

A tojásra allergiás betegeknél számtalanszor előfordult már az is, hogy a csirkehús fogyasztása után is allergiás tünetek jelentkezhetnek. Ennek oka a keresztallergia, melynek hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. Olyan kicsi a két anyag közötti különbség, hogy a szervezet nem tud különbséget tenni közöttük. Pl. egyes tojásallergiás betegeknél a tyúktoll allergénjének belélegzése is asztmás tünetet okozhat. Tehát ha tojásallergiától szenved, akkor érdemes odafigyelni arra is, hogy a szárnyasok húsára is érzékeny lehet.

Jó egészséget kíván a D-life csapata!