2021 október 19 3 perc olvasási idő

De mi az a szuperimmunitás?

A szuperimmunitás fogalmát úgy határozhatjuk meg a legjobban, hogy ez az az állapot, amikor a szervezetünk immunrendszere a teljesítőképességének legmagasabb fokán működik. A modern tudomány a fejlődése során eljutott arra a pontra, hogy bizonyítani tudja, a megfelelő nyers élelmiszerek és tápanyagok fogyasztása megkétszerezheti vagy megháromszorozhatja az immunrendszer védekező erejét és így az átlagos immunitásunk szuperimmunitássá alakul.

Akinek nem jól működik az immunrendszere, annak a szervezetében egy enyhe fertőzés is hetekig jelen lehet, de ami még rosszabb, hogy ez az állapot komoly következményekkel is járhat, például szívkárosodással vagy nehezen kezelhető bakteriális fertőzéssé fajulhat, mint amilyen a tüdőgyulladás, ami akár életveszélyes is lehet. Az immunrendszer olyan, akár egy angyal, aki őrködik az életünk felett, és megvéd minket a ránk leselkedő kockázatoktól és veszélyektől.

Az elmúlt 30 évben több, mint harmincöt új fertőző betegség tört rá a világra. A bolygónk körül keringő veszélyes fertőzések megnövekedett kockázata mellett van egy másik modern járvány is, amely a Föld lakosságának nagy részét érinti, ami nem mást, mint a rák. Férfiak esetében 44, nők esetében 37 százalék a valószínűsége annak, hogy életük során invazív rákot állapítanak meg náluk. Sajnos a modern étrend az immunkompetencia csökkenését idézte elő. A feldolgozott és a mű élelmiszerek, valamint az adalékanyagok és az ezekbe lévő rákkeltő összetevők növekvő mennyiségű fogyasztásának eredményeként a jelenlegi táplálékforrásunkról elmondható, hogy veszélyezteti az egészségünket. De van egy jó hírünk. A szuperimmunitás csupán karnyújtásnyira van tőlünk.

Védjük magunkat szuperimmunitással!

A táplálkozástudomány történetében végre elérkezett az a pillanat, amikor bizonyíték is áll rendelkezésünkre arra vonatkozóan, hogy az emberi immunrendszer nagyon magas szintre emelhető annak érdekében, hogy szervezetünk védekezni tudjon a megbetegedések ellen. Az ételek energiával és a növekedéshez szükséges építőkövekkel látnak el minket kalóriák formájában, ugyanakkor nem értékeljük kellőképpen a kalóriatartalommal nem rendelkező mikrotápanyagokat, vagyis azokat, amelyek se nem vitaminok, sem nem ásványi anyagok, hanem fitovegyületek. A fitovegyületek olyan elemek, amelyek erősítik és támogatják az immunrendszer normális működését. Ha olyan ételeket válogatunk össze, amelyek gazdagok hatékony immunerősítő fitovegyületekben és más mikrotápanyagokban, lehetségesség válik számunkra, hogy megelőzzük a legtöbb gyakran előforduló modern betegséget. A szuperimmunitás segít leküzdenünk minden betegsége és életünk hátralévő részében kíváló egészségnek örvendhetünk.

Ahhoz, hogy optimális mennyiségű immunvédő mikrotápanyaggal láthassuk el a szervezetünket, sok sok zöldséget kell ennünk. Szerencsére a zöldségek kevés kalóriát tartalmaznak, ezért nagy mennyiséget fogyaszthatunk belőlük anélkül, hogy egyidejűleg túl sok kalóriát vinnénk be a szervezetünkbe. (kivéve a krumpli félék)

Na de lássuk a listát a szuper-ételekről végre, ami szuperimmunitással áld meg minket!

A legutóbbi időkben célzottan vizsgálták a zöld színű zöldségek, a gombák, a hagymafélék, a gránátalma és a bogyós gyümölcsök, továbbá a magvak erőteljes rákellenes és immunerősítő hatásait. Például ha gombát vagy hagymát adunk az étrendünkhöz, az csökkenti a rák előfordulásának az arányát, és ugyanígy hatnak az immunrendszerünkre a zöld színű zöldségek is. A gombákban található fitovegyületek még az autoimmun betegségekkel, mint például a rheumatoid arthritis (ízületi gyulladás) és a lupus (bőrfarkas) szemben is hatásosak, mivel gyulladásellenes és immunmoduláló hatással rendelkeznek.

A hagymák családja, amely magában foglalja a vöröshagymát, fokhagymát, póréhagymát, metélőhagymát és zöldhagymát is, nem csupán ízt kölcsönöz az ételeinknek, hanem rákellenes, gyulladásgátló és andioxidáns vegyületekkel is gazdagítja azt. Epidermiológiai tanulmányok kimutatták, hogy a hagymafélék fokozott fogyasztása csökkenti a rák kockázatát.

A keresztesvirágú zöldségek, mint például a brokkoli, karfiol, káposzta vírus és baktériumellenes hatásúak.

A gránátalma egy különleges ősi gyümölcs, amely a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a bakteriális fertőzések és az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia, valamint az ultraibolya-sugárzás okozta bőrkárosodások kezelésére és megelőzésére fókuszált. A gránátalma leve és magjai erős antioxidáns és rákellenes tulajdonsággal rendelkeznek, ideértve a tumorsejt-proliferáció akadályozását is.

Következő szuperimmunerősítő ételek közé sorolhatjuk még a lenmagot, napraforgómagot, tökmagot és szezámmagot is. Melyek rengeteg Omega-3 zsírsavat, E-vitamint és kálciumot is tartalmaznak.

Legjobb szuper-ételek a szuperimmunitásért:

  • Leveles kel, rukkola, fejes saláta és fejes káposzta
  • Brokkoli és kelbimbó
  • Sárgarépa és paradicsom
  • Hagyma és fokhagyma
  • Gomba
  • Gránátalma
  • Bogyós gyümölcsök (az összes fajta)
  • Magvak (len, chia, szezám, tökmag, napraforgó)

 

És most kapsz tőlünk egy szuper egészséges immunerősítő finom receptet is, melyet könnyen elkészíthetsz magadnak otthon.

Gombás csicseriborsó (4 adag)

Hozzávalók:

  • 1 nagy vöröshagyma, aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, aprítva
  • D-life Himalája só
  • 2-3 nagyobb gombafej (nagykalapú barna csiperke például), vékonyra szeletelve
  • ½ csésze alacsony nátriumtartalmú zöldségleves
  • 1 nagy paradicsom, kockára vágva, vagy 8 db felezett koktélparadicsom
  • 1 ½ csécse főtt D-life csicseriborsó

 

Elkészítése:

Egy kevés felhevített vízen dinszteljük meg a hagymát és a fokhagymát 2 percig, majd adjuk hozzá a gombát és a zöldséglevet és főzzük 5 percig, míg a gomba meg nem puhul. Adjuk hozzá a paradicsomot és a csicseriborsót is és lassú tűzön főzzük tovább 5 percig és ha még esetleg szükségesnek látjuk ízesítsük még tovább egy kis D-life Himalája sóval.


Jó étvágyat kívánunk és szuper erős immunrendszert!