2021 szeptember 06 2 perc olvasási idő

A szénhidrátok fontos makroelemek, melyeket a zsírok és fehérjék mellett táplálkozásunk során viszünk be szervezetünkbe. Jelentős szerepet töltenek be a székletképzés, az inzulin elválasztás megindítása és a szervezet energiaellátása terén. Összetételük alapján léteznek egyszerű és összetett szénhidrátok. Nagy részük egy úgy nevezett aktív transzporttal, enzimek segítségével bomlik elemeire szervezetünkben.

Az egyszerű szénhidrátok csupán egy alkotóelemből állnak, ezáltal könnyebben bomlanak le, kevesebb ideig tartózkodnak a gyomorban, következésképp vércukor emelő hatásuk is valamivel drasztikusabb, elfogyasztásuk után hamarabb jelentkezik éhségérzet.

Az összetett szénhidrátok lebontásához kicsivel több ,,munkát” kell végeznie szervezetünknek, hiszen azt először elemeire bontjuk, majd ezután kezdődik meg a felszívódás, ezáltal nem történik hirtelen vércukor emelkedés/ingadozás, valamint valamivel tovább tart a jóllakottság-érzet, hiszen több időt tölt a gyomorban az elfogyasztott összetett szénhidrátokból álló étel.

A szénhidrátok nem csak kifejezetten cukrokból állnak, hiszen a magas rosttartalmú élelmi anyagokban és élelmiszerekben előforduló cellulóz, illetve a gabonafélékben, burgonyában és rizsben megtalálható keményítő is ebbe a csoportba sorolható (poliszacharidok). Szintén részt vesznek a vércukor szabályozásában, illetve a salakanyag-képzésben. Éppen ezért, mikor egy csomagoláson megpillantjuk a „szénhidrátok/ ebből cukrok” jelölést, akkor azt olvashatjuk le, hogy az összes szénhidrátból mekkora arányban fordul elő cukornak minősíthető elem, illetve az hogyan fejti ki hatását a szervezetben. Az összetett szénhidrátok lebomlása során a szervezetben keletkező cukrok már kevésbé vannak hatással a vércukor értékekre, míg az egyszerű szénhidrátok lebontása során keletkező alegységek még megmozdítják a vércukor értékeket.

A D-life termékeknél láthatjuk, hogy a szénhidrátok és az azokból feltűntetett cukrok elenyésző mennyiségűek, a vércukor értékeket kevésbé befolyásolják, valamint a fogyókúrás étrendbe is beilleszthetők egy kis odafigyeléssel.

D-life szénhidrátcsökkentett pizzaliszt

Átlagos tápérték adatok

D-life termékben

100 g sütőkeverék

100 g pizzatésztában

Energia:

1424 kJ (337 kcal)

1015 kJ (241 kcal)

Zsír:

2,0 g

4,4 g

amelyből telített zsírsavak:

0,5 g

0,3 g

Szénhidrát:

55 g

35 g

amelyből cukrok:

0,8 g

0,5 g

Rost:

7,3 g

4,5 g

Fehérje:

21 g

13 g

Só:

1,4 g

1,3 g




Szerző: Király Fanni, dietetikus