2021 szeptember 22 3 perc olvasási idő

Mitől lehet magas a koleszterinünk? Egyáltalán mi az a koleszterin? Mikre kell odafigyeljünk? Meg lehet előzni kialakulását?

Tovább olvasva cikkünket mindent leírunk neked, amit érdemes tudnod a koleszterinszint emelkedésről, hiszen már népbetegségnek számít sajnos és talán jobb nem megvárni kialakulását.

Ha tudatosan odafigyelünk a táplálkozásunkra és szem előtt tartod néhány hasznos tanácsunkat, akkor bizony elkerülhető a magas koleszterinszint kialakulása. További jó olvasást kívánunk!

A magas koleszterinszint tulajdonképpen a zsíranyagcsere zavarai közé tartozó betegség. De mi az a koleszterin?

A koleszterin számos hormon előállításának nélkülözhetetlen kiindulási anyaga. A sejtmembrán és a D-vitamin elővitaminjának fontos része, ezért kijelenthetjük, hogy nagyon fontos anyag. Ez abból is látszik, hogy a máj minden egyes nap sok koleszterint termel. Valószínű hallotatok már a „jó koleszterinről” és a „rossz koleszterinről” vagy valami hasonlóról. Ilyen különbség nem létezik valójában. Hogy miért? – Mert a koleszterin az koleszterin, csak egyféle van. Az előbbi kifejezések inkább a kis sűrűségű lipoprotein – (LDL), és a nagysűrűségű lipoprotein – (HDL) koleszterinre vonatkoznak. A koleszterin a lipoproteinekbe burkolva vándorol a szervezetben. Ezt a szállítórendszert pedig autóbusz útvonalakhoz hasonlíthatjuk: az egyik busz kimegy a városból, a másik busz pedig bejön a városba. Mivel az LDL kiviszi a koleszterint a májból a szervezet többi részébe, ezért rossz hírbe hozták. A HDL viszont a perifériákról szállítja vissza a koleszterint a máj lebontási és eltávolítási folyamataiba, ezért ő lett a jó. Így ma már azt tanácsolják, hogy a teljes koleszterinmennyiséget csökkentsük, mert a koleszterin szerepet játszik a szív—és érrendszeri betegségek kialakulásában, hiszen hatást gyakorol az endotélium (az erek belső falát burkoló réteg) károsodásakor jelentkező természetes javító folyamatokra.

A magas koleszterinszint táplálásterápiája:

Először is bánjunk okosan a szénhidrátokkal és fogyasszunk több omega-3-zsírsavat! De miért?

A magas koleszterinszint kapcsán ritkán kerül szóba, hogy milyen típusú szénhidrátokat fogyasztunk. Többnyire csak a zsírokra fektetjük a hangsúlyt. Pedig a túl sok finomított szénhidrát szépen feltornázhatja a koleszterinszintünket. A fehér kenyér, a fehér rizs és a gyors felszívódású egyszerű szénhidrátok gyorsan leadják a cukrokat, mivel kevés bennük a rost, és a cukrok felszabadítása nem igényel nagy erőfeszítést az emésztőrendszertől. Emiatt a vércukorszintünk alaposan megemelkedhet. A többlet jelentős része a sejtjeinkbe kerül energiaforrásként. A sejtek azonban nem tudják egyszerre felvenni az összes cukrot, így a felesleg a májba jut, ahol trigliceriddé alakul, olyan zsírrá, amely energiaforrásként tárolható a szűkösebb időkre és amikor ez bekerül a vérkeringésbe, megemelkedik az LDL, koleszterin (rossz koleszterin) szintje.

De van egy jó hírünk!

Ha áttérünk a több gabonából készült vagy „low and slow” típúsú szénhidrátokra, máris óriási pozitív hatást érhetünk el. Ilyenek pl. A D-life alacsony és lassú felszívódású tésztái is, melyek sokkal több rostot tartalmaznak az átlagtól és magasabb a fehérje tartalmuk is, így tovább tart az emésztésük. Emiatt pedig jóval hosszabb időbe telik, amíg felszabadulnak a cukraik. Nem emelik meg a vércukorszintünket.

Ennek a fajta szénhidrát fogyasztásnak más előnye is van. Magas rosttartalmú ételeknél klinikai vizsgálatok szerint olyan folyamatban is csökkentik a koleszterinszintet, amelyben a rostnak már főszerep jut. Pl. a teljes kiőrlésű élelmiszerek is sok oldható rostot tartalmaznak, amelyek kocsonyás anyagot képeznek az emésztőrendszerben. A belekben koleszterin is van (a májból az epével kerül oda), ez viszont a bélfalon át visszajuthat a vérkeringésbe. De ha az oldható rostok, például a pektin és a béta-glükánok megkötik, már nem képes újra felszívódni és a beleken keresztül eltávozik a szervezetből.

És végül, de nem utolsó sorban, fogyasszunk több Omega-3 zsírsavat!

Az omega-3 zsírsavakról kimutatták, hogy javítják az LDL- és HDL koleszterin arányát. A nagyobb HDL és a kisebb LDL szintet a szív és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével hozzák összefüggésbe.

Javasolt szénhidrát források koleszterinszint csökkentésére:

  • D-life low and slow tészták
  • zab
  • barna rizs
  • bulgur

Javasolt Omega-3 zsírsav források:

  • lazac
  • makréla
  • hering
  • friss tonhal

További jó egészséget kívánunk! Ne feledd, az egészség összeköt minket!