2021 április 13 4 perc olvasási idő

Low and slow. Miért jó ez nekem?

Nos, ahhoz, hogy megértsük könnyen a „low and slow” kifejezést, hogy mégis mit jelent ez és miért jó ez nekem, előbb azt kell megértsük, hogy mi is az a szénhidrát és milyen fajtái vannak és ebből már biztosan látni fogjuk tisztán, hogy miért jó az, ha „low and slow” típusú szénhidrátokat fogyasztunk leginkább.

Mi is az a szénhidrát?

A szénhidrátok olyan vegyületek, melyek szénből, hidrogénből és oxigénből épülnek fel és a növények fotoszintézise során képződnek. Ételeink nagy része bizony szénhidrátot tartalmaz. A szénhidrátok egyszerűbb cukrokból épülnek fel, melyek ellátják a testet energiával és vannak a rostok, melyeket leginkább úgy is jellemezhetnénk, hogy ezek az emészthetetlen szénhidrátok. A rostok nagyon fontos része a táplálkozásunknak, hiszen nélkülözhetetlen az egészséges emésztőrendszer működéséhez. Amikor szénhidrátokat eszünk, az emésztőrendszer egyszerű cukrokká bontja le őket, amelyek felszívódnak a véráramba. A glükózt közvetlen energiaforrásként használja számos szervünk és izmunk. A fruktózt, azaz a gyümölcscukrot csak a máj képes hasznosítani. És amit sokan nem tudnak, hogy a túlzott fruktóz fogyasztás növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, valószínűleg azért, mert a fruktóz hajlamosabb zsírrá alakulni. Ha viszont túl kevés szénhidrátot fogyasztunk, akkor a máj a zsírt ketonná, a fehérjét pedig glükózzá alakítja, hogy fenntarthassa az energiaszintjét. Éppen ezért érdemes szemügyre vegyük azt is, hogy milyen gyorsan is szívódik fel az elfogyasztott ételeink szénhidráttartalma és meddig nyújt számunkra energiaforrást.

Emellett a szénhidrátok nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az immunrendszer optimális működésében, a megfelelő anyagcsere és hormonháztartás fenntartásában is. A szénhidrátokat az emberi szervezet glikogén formájában raktározza el. Glikogénraktár a májban és az izmokban találhatóak nagyobb mennyiségben. Minél edzettebb valaki, annál nagyobb glikogén-raktárral rendelkezik.

Nézzük mit is jelent ez a kifejezés, hogy „Low and Slow”. Nos, a Low kifejezés az alacsony vagy alacsonyabb szénhidráttartalmú ételek kifejezésére utal a Slow tulajdonságával egybe véve, pedig még lassabban is szívódik fel a szervezetünkben az adott élelmiszer, ami igazából mindannyiunk egészségére nézve kedvező hatással van. Ha például problémáid vannak az optimális vércukorszint tartásával, akkor érdemes lenne a „Low and Slow” típusú szénhidrátokat fogyasztanod, mivel ezek kisebb kilengést okoznak a vércukorszintedben és tovább is lát el minket energiával.

A D-life termékek galaktomannán tartalmuk miatt (a galaktomannán a pillangósvirágúak családjába tartozó guarbab magjában található természetes rostkomponens), hosszan elnyújtott lassú felszívódást biztosítanak, így az úgynevezett „Low and Slow” hatásának köszönhetően fogyasztásukkor hosszabb ideig tapasztalunk teltségérzetet is. Mindemellett kellemes ízűek, a nap bármely szakaszában fogyaszthatók, rosttartalmuk pedig az alapélelmiszereknél magasabb.

Nos, a 21. században eljutottunk odáig, hogy igazából nagyon sokan szeretnénk egészségesen élni és jól érezni magunkat a bőrünkben és bizony ehhez hozzájárul az is, hogy figyelnünk kell arra is, hogy milyen minőségű szénhidrátokat fogyasztunk.

Amit nem árt tisztáznunk, hogy a szénhidrátok esetében megkülönböztetünk egyszerű és összetett szénhidrátokat, de azt is mondhatjuk, hogy vannak a jó szénhidrátok és a rossz szénhidrátok.

Egyszerű szénhidrátok

Az egyszerű szénhidrátok egy-két cukormolekulából állnak, így szervezetünk könnyen és gyorsan nyer belőlük energiát, ami hosszú távon nézve nem elégséges és bizony hirtelen megemeli a vércukorszintünket, így gyorsan fel is szívódik és kevés ideig lát el minket energiával. Azt is mondhatjuk, hogy túl sokáig nem leszünk jól lakottak az ilyen típusú szénhidrátoktól. Egyszerű szénhidrátok közé soroljuk például a gyümölcscukrokat és a finom lisztes péksüteményeket. Egyszerű szénhidrátot igazából a legfontosabb mondjuk egy jó kis edzés után fogyasztani, amikor is a legnagyobb szükségünk van a gyors tápanyagbevitelre.

Összetett szénhidrátok

Az összetett szénhidrátok több, hosszabb cukormolekulából állnak, ebből adódóan az emésztés, lebontás hosszabb időt vesz igénybe és ennek köszönhetően, stabil és hosszantartó energiával látja el a szervezetünket és nem is emeli meg hirtelen a vércukorszintünket, ugyanis lassan szívódik fel. Tehát mondhatni, hogy az összetett szénhidrát kifejezés, akár magával hordozhatja a „slow” kifejezést is, hiszen lassan szívódik fel és több ideig látja el energiával a szervezetünket. Összetett szénhidrátok például a zabpehely, teljes kiőrlésű pékáruk, hajdina, köles és zöldségfélék és D-life lisztjeink is.

A szénhidrátcsökkentett étrend kialakítása hozzájárul a vércukorszintünk csökkentéséhez valamint normalizálásához, ezáltal pedig javítja vagy akár vissza is fordíthatja a 2-es típusú cukorbetegséget. Igazából az alacsony szénhidráttartalmú étrend kialakítása a cukor és a szénhidrátokban gazdag ételek csökkentésére épül.

Napi szénhidrát bevitel

Ezt bizony nehéz lenne általánosítani, hogy kinek mennyi lenne a napi szénhidrát szükséglete, hiszen a napi szénhidrát szükséglet kiszámolása számos tényezőtől függ. Ilyen pl: az életkor, nem, napi aktivitás, testsúly, magasság, heti edzések száma és fajtája, hány órát alszunk és egyéb más tényezők, mint pl. bizonyos betegségek és hormonális adottságok. Kiindulási pontnak, a napi 2-3 gramm/ testkilogram mennyiséget célszerű megcélozni és igény szerint emelni vagy csökkenteni a napi adagokon.

Egy biztos, hogy szénhidrátra szüksége van minden emberi szervezetnek, éppúgy, mint a fehérjékre is és itt is fontos, hogy a megfelelő időpontban a megfelelő mennyiségű és típusú szénhidrátot válasszuk céljaink eléréséhez vagy csak az egészséges életünk fenntartásához és ehhez bizony a legjobb választás a „Low and slow” típusú szénhidrátok fogyasztása, mert ezek hatnak a legegészségesebben a szervezetünkre. D-life cégünk ezért is foglalkozik kifejezetten ilyen típusú szénhidrátok előállításával, melyek mind a cukorbetegeknek és mind az egészségüket fenntartó embereknek is a legkitűnőbb szénhidrát forrás választás. Nem hízlal, lassan szívódik fel, nem okoz vércukorszint kilengést és hosszan tartó energiaforrást nyújt mindenki számára valamint további előnyei ezen kívül, hogy 30 százalékkal kevesebb szénhidrátot tartalmaznak, mint a hagyományos kenyér és lisztfélék és fehérjetartalmuk is sokkal magasabb az átlagtól és termékcsaládunk kizárólag természetes anyagok felhasználásával, tartósítószer és cukor hozzáadása nélkül készül, melynek fogyasztása cukorbetegek számára is kifejezetten ajánlott.

Ne feledd! „Low and Slow” jó minőségű szénhidrát mindenki számára, mely egyben finom is! ;)

Írta: Szabó Renáta sporttáplálkozási és hormonális táplálkozási szakértő