2021 március 25 3 perc olvasási idő

Bizony léteznek olyan vitaminok és ásványi anyagok, amik kifejezetten segítenek a szénhidrát-anyagcserében vagy a cukorbetegség szövődményeinek kezelésében, így hát érdemes odafigyelni a bevitelükre inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség fennállása esetén.

Azt viszont fontos tisztázni, hogy mind a cukorbetegség és mind az inzulinrezisztencia egy soktényezős folyamat során alakul ki, amiben egyáltalán nem a vitamin vagy ásványianyag hiány játszik szerepet, sokkal inkább genetikai tényezők, helytelen, mozgáshiányos életmód és rossz táplálkozási szokások következménye. Viszont vannak vitaminok és ásványi anyagok, amiknek a bevitele nagyon sokat tud segíteni a már kialakult betegségünknek a helyreállításában.

Lássuk, mik azok a vitaminok és ásványi anyagok, amikre érdemes lehet odafigyelni cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia esetén.

A-VITAMIN

A cukorbetegek könnyen kapnak el különböző fertőzéseket. Az A-VITAMIN azokat a mirigyeket támogatja, amelyek a fertőzések elleni védelemben segítenek bennünket. Ezek a mirigyek a következők: pajzsmirigy, a csecsemőmirigy és a mellékvese, amelyek szerepet játszanak a vér koleszterin-szintjének a csökkentésében és a szem egészséges működésének a fenntartásában is, így rendkívül értékesek a cukorbetegek számára.

C-VITAMIN

A II-es típusú cukorbetegek szervezetében jellemzően alacsonyabb C-vitamin szintet mérnek, mint az egészséges emberekében. A C-vitamin csökkenti az éhgyomri és az étkezések utáni vércukorszintet, és ezáltal a HbA1c-t is csökkenti. Ezért reggelente érdemes lenne mindig elfogyasztani 1 pohár citromos vizet vagy táplálék kiegészítőként pótolni.

B3-VITAMIN (NIACIN)

A B3 vitamin segít fenntartani a bétasejtek működését I-es típusú cukorbetegség esetén. A GTF (glucose tolerance factor) egyik alkotóeleme, ami a biológiai aktív formája a krómnak, az inzulinhoz kapcsolódva háromszorosára növeli annak hatásfokát. Ezt egyébként élesztőkből erjesztik króm hozzáadásával. A B3 vitamin megelőzi a vércukorszint hirtelen ingadozásait.

BIOTIN (B7 VITAMIN)

A Biotin elősegíti a glükóz által okozott inzulin kiválasztást a bétasejtekben, magas dózisban alkalmazva pedig javítja a cukorháztartást.

B12-VITAMIN

A B12 vitaminnak szerepe van a fehérje- és nitrogéntartalmú vegyületek anyagcseréjében, a vörösvérsejtek normális képzésében. Ez így szorosan nem kapcsolódik a szénhidrát-anyagcseréhez, de metforminnal kezelt 2-es típusú cukorbetegeknél előfordulhat B12 vitaminhiány, mert a metformin képes lemeríteni a B12 vitamin raktárakat. B12 hiánya megemelheti a vércukorszintet. Ezért érdemes odafigyelni pótlására.

KOLIN és INOZITOL (LECITIN)

Ezeknek a B-vitaminoknak fontos szerepe van a zsíradékok lebontásában, össze is kapcsolódnak, így hozzák létre a lecitint. Ha a cukorbetegek mája megnagyobbodik és elzsírosodik, az részben ennek a két vitaminnak a vizelet útján történő fokozott kiválasztásának tudható be. A lecitin legfőbb szerepe a koleszterin szinten tartása illetve a zsírban oldódó A-, D-, E- és K- vitamin felszívódásában és szállításában való segítség.

D-VITAMIN

D-vitamin hiánya akadályozza a megfelelő glükóz-anyagcserét az inzulin-kiválasztás gátlásával. Fontos a pótlása, hiszen védi a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit is. És bizony, aki cukorbeteg vagy inzulinrezisztens, azoknak a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei ki vannak fáradva nagyon. D-vitamin hatására a vércukor értékek rendeződnek, és csökken a vérben a gyulladásos folyamatokkal összefüggésbe hozható anyagok koncentrációja, melyek olyan érbetegségek megnövekedett kockázatára utalnak, mint amilyen például a szívinfarktus vagy a stroke.

E-VITAMIN

A cukorbetegek számára olyasmi az E- vitamint szedése, mint amikor valaki biztosítást köt egyik legfontosabb értékére. AZ E-vitamin megvédi a bétasejteket az oxidatív stressz okozta károsodástól valamint megelőzheti az 1-es típusú diabétesz állapotának romlását.

KRÓM

A legújabb kutatási eredmények szerint a króm az inzulin-érzékenység létfontosságú összetevője. Fontos szerepet játszik a hatékony inzulin- glükóz- egyensúly fenntartásában. A króm elősegíti az inzulin sejtekhez való kapcsolódását, ezáltal a glükóz sejtekbe való bejutását. Hiánya inzulinrezisztenciát okozhat, a II-es típusú cukorbetegek cukorháztartását képes javítani.

Q10 koenzim

A Q10 koenzim más néven ubikinon, ami egy zsírban oldódó vitaminszerű anyag. Megvédi a vesét a cukorbetegség által okozott károsodástól és javítja a cukorháztartást a 2-es típusú cukorbetegekben.

CINK

A cink szükséges az inzulin szintéziséhez, tárolásához és kibocsátásához, védi a bétasejteket a károsodástól, és elnyomja a diabétesz kialakulását elősegítő gének működését.

MAGNÉZIUM

A magnézium hiánya csökkenti az inzulinérzékenységet és súlyosbítja az esetleg már kialakult lábfekély állapotát. A magnéziumhiány szerepet játszik a májbetegségekbe, a diabetikus ketózisban és az érelmeszesedésben, illetve bizonyítottan köze van a cukorbetegek retinopathiájához (ez a retina nem gyulladásos megbetegedése). A Magnézium 9 féle enzimre hat, amelyek részt vesznek a cukor lebontásában.

KÁLIUM

Amikor a szervezet folyadékot veszít, egyúttal káliumot is veszít. A vizelethajtó gyógyszerek, a hányás és hasmenés is növeli a káliumhiányt. Ugyanezt teszi a cukorbetegség is. A Magnézium és Kálium kapcsolatban állnak egymással. A magnéziumhiány gyakran társul káliumhiánnyal. A kálium hatást gyakorol a vércukorszintre. Stressz esetén is a szervezet káliumot veszít, ezenkívül a fokozott nátriumbevitel (vagyis só fogyasztás) csökkenti a rendelkezésre álló káliummennyiséget. A kálium nagy mennyiségben található a zöld leveles zöldségekben, amit a cukorbetegek is bátran fogyaszthatnak.

GLUTAMIN

A Glutamin fokozza a GLP-1, azaz a glucagon-like peptid 1 hormon kiválasztását, ami az étkezések utáni inzulin kiválasztást irányítja, fokozza az inzulinnal kapcsolatos jelátvitelt és az inzulinérzékenységet. A glutamin egy esszenciális aminosav, tehát a szervezet alapvetően képes előállítani magának, de csak akkor, ha a feltételek adottak. Amennyiben az ember komoly stresszt, fertőzést vagy sérülést él át, a feltételek már nem lesznek adottak, ezért külső forrásból kell pótolni.