2021 október 31 3 perc olvasási idő

Mitől lehet magas a koleszterinünk és mi az amivel ezt lecsökkenthetnénk gyógyszerek segítsége nélkül is akár? Lássuk. A magas koleszterinszint hátterében leggyakrabban az egészségtelen táplálkozás, a stresszes és mozgásszegény életmód áll. Ezért most összegyűjtöttünk neked náhány olyan ételt, ami segítségedre lehet, ha magas a koleszterin szinted vagy éppen csak megszeretnéd előzni ennek kialakulását. Szerencsére számos olyan természetes étel van, amely segít csökkenteni a kártékony LDL koleszterint, vagy éppen növelni a jótékony hatású HDL koleszterin szintjét a szervezetben.

Lássuk mik ezek a csoda ételek!

ALMA

Mindannyian ismerjük azt a régi mondást, hogy napi egy alma távol tartja a doktorokat. Kicsit elcsépelt mondás, mégis ennek az egyszerű, de hétköznapi gyümölcsnek van néhány fontos tulajdonsága, amely igazán imponáló szervezetünk egészségének számára.

AZ almában nagyon sok oldható rost, pektin van. A rost tömegének többszörösét veszi fel a vízben, megduzzad és kocsonyaszerű anyagot képez a bélben. Miközben a kocsonya kialakul, megköti a bélben lévő koleszterint, csapdába ejti, majd a beleken át elszállítja. Ez a koleszterin nem az ételből származik: a máj adja le emésztés közben és később újra felszívódik. Ha viszont a pektinhez kötődik, nem szívódhat fel újra, ezért kevesebb koleszterin lesz a vérben. A sok pektint tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a koleszterinszintet.

AVOKÁDÓ

Sokan azt hiszik, hogy ezek a kis energiabombák egészségtelenek a magas olajtartalmuk miatt. Pedig jól teszik, ha minden adandó alkalommal beiktatjuk őket az étrendünkbe. Az avokádóban nagyon sok az oleinsav nevű zsírsav, amely az olívaolajban is megjelenik. Több vizsgálat kimutatta, hogy ez csökkenti a rossz LDL-koleszterin szintjét és kicsit növeli a jó HDL koleszterin szintjét.

BANÁN

Bizony, jól olvassa. A banán koleszterinszint csökkentő hatású is. Igaz mértékkel javasoljuk fogyasztását, főleg azoknak, akik esetleg cukorbetegségben szenvednek, hiszen elég magas a cukortartalma. A banán szterin tartalmának köszönhetően koleszterinszint csökkentő. A szterinek a koleszterinhez hasonló szerkezetű zsíros anyagok, amelyek gátolják a koleszterin felszívódását a bélben, és ezért a vérben idővel alacsonyabb lesz a koleszterinszint.

HAL

A halak fogyasztása kétféle módon is csökkenthetik a koleszterinszintünket: ha a zsíros húsokat kiváltjuk hallal, csökken az LDL-bevitel, és közben a halak fogyasztásával több Omega-3 zsírsavhoz jut a szervezet, ami szintén hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez. Emellett a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is csökkenthetjük, ha rendszeresen eszünk halat.

TÖKMAG

Az apró tökmag remek nassolnivaló az étkezések között, sok benne a fehérje, kevés a kalória tartalma, de tele van értékes tápanyagokkal. A tökmagban nagyon sok béta-szitoszterin van: ezt a vegyületet keverik a sokat reklámozott koleszterinszint-csökkentő italokhoz is. A béta-szitoszterén azért hasznos, mert gátolja a koleszterin felszívódását a bélből, ennek a folyamatát számos klinikai vizsgálatban elemezték már. Fogyasszuk nyersen, lehetőleg pörkölés nélkül.

GYÖMBÉR

A gyömbér egy 2014-es tanulmány szerint képes csökkenteni a kártékony koleszterin szintjét. Ehhez fogyaszthatod természetes formájában, de ugyanolyan hatékony étrendkiegészítőként is.

ZABPEHELY

A teljes kiőrlésű gabonafélék nemcsak csökkentik a koleszterin szintet, de még egyfajta antidepresszánsként is hatékonyak. Az LDL szint csökkentéséhhez úgy járul hozzá, hogy serkenti a májfunkciókat, vagyis segíti a szervezet öntisztító folyamatát. A zabban található béta-glután megakadályozza az ételekben található koleszterin felszívódását és így hozzájárul az LDL-szint csökkentéséhez. Ha a koleszterincsökkentő hatását szeretnénk maximalizálni, adjunk a reggeli kásánkhoz egy kis almát vagy banánt és garantált lesz a hatás.

D-LIFE SZÉNHIDRÁTCSÖKKENTETT TÉSZTÁI

A magas koleszterinszint kapcsán ritkán kerül szóba, hogy milyen típusú szénhidrátokat fogyasztunk. Többnyire csak a zsírokra fektetjük a hangsúlyt. Pedig a túl sok finomított szénhidrát szépen feltornázhatja a koleszterinszintünket. A fehér kenyér, a fehér rizs és a gyors felszívódású egyszerű szénhidrátok gyorsan leadják a cukrokat, mivel kevés bennük a rost, és a cukrok felszabadítása nem igényel nagy erőfeszítést az emésztőrendszertől. Emiatt a vércukorszintünk alaposan megemelkedhet. A többlet jelentős része a sejtjeinkbe kerül energiaforrásként. A sejtek azonban nem tudják egyszerre felvenni az összes cukrot, így a felesleg a májba jut, ahol trigliceriddé alakul, olyan zsírrá, amely energiaforrásként tárolható a szűkösebb időkre és amikor ez bekerül a vérkeringésbe, megemelkedik az LDL, koleszterin (rossz koleszterin) szintje.

De van egy jó hírünk!

Ha áttérünk a több gabonából készült vagy „low and slow” típúsú szénhidrátokra, máris óriási pozitív hatást érhetünk el. Ilyenek pl. A D-life alacsony és lassú felszívódású tésztái is, melyek sokkal több rostot tartalmaznak az átlagtól és magasabb a fehérje tartalmuk is, így tovább tart az emésztésük. Emiatt pedig jóval hosszabb időbe telik, amíg felszabadulnak a cukraik, így nem emelik meg a vércukorszintünket és ezáltal a koleszterin szintünket sem.