2021 március 25 3 perc olvasási idő

AZ IR étrend nagyon hasonlít a cukorbeteg diéta felépítéséhez, de annál azért sokkal engedékenyebb. Az inzulinrezisztencia szerencsére 80 százalékos eséllyel gyógyítható, ha a páciens hosszútávon betartja az előírt javaslatokat. Kifejezetten fontos ez azoknál a nőknél, akiknél a gyermekáldás útjában áll a túl magas inzulinszint. Ráadásul azért is kell időben felismerni és kezelni az inzulinrezisztenciát, mert ha az tartósan fennáll, akkor cukorbetegség kialakulásához vezethet, ami komoly szövődményekkel jár. A cikkünkben bemutatott információk kiindulási pontot adnak az IR diéta alapjairól és tájékoztató jellegűek.

IR diéta alapok:

  • Elsősorban a hozzáadott cukrot kell kerülni az ételekből. A minőségi édesítőszerek, mint a xilit, eritrit és stevia kitűnően megfelel az édes ízek eléréséhez és IR kompabitilisek is. (ide jöhetne egy link az áruházból, ahol elérhetőek ezek a cukrok.)
  • Naponta többször zöldség és saláta féle fogyasztása javasolt, akár minden étkezésnél.
  • Tejtermékeket csak nagyon minimális mennyiségben fogyasszon, ha lehet, teljesen iktassuk ki életünkből. Helyette van sok nővényi tej. pl: rizstej, mandulatej, kókusztej..stb.
  • Egy nap 5-6 alkalommal étkezzünk mindig kisebb adagokban. Kb. 160 g jó minőségű lassan felszívódó szénhidrátot kell elosztanunk a nap folyamán, de ez egyénenként változik, hogy kinek mennyi a pontos Ch igénye szervezete és életmódjától függően. Mert van, aki egész nap pörög és mozgásban van, de van, aki egész nap egy irodában ül, úgyhogy téves kijelentés lenne azt mondani, hogy mindenkinek jó a 160 g Ch mennyiség bevitele. Van, akinek ez sok, van, akinek ez pont elég. Ez csak egy körülbelüli meghatározás.
  • Fontos szabály, hogy minden étkezésnek kell szénhidrátot tartalmaznia. Az étkezések között minimum 2.5 óra, maximum 3.5 óra teljen el, hogy elkerülhessük a vércukorszint ingadozást.
  • Nagyon fontos, hogy alacsony glikémiás indexel rendelkező lassú felszívódású szénhidrátokat fogyasszunk. D-life web áruházunkban rengeteg alternatívát találsz ezeknek a szénhidrátoknak a megtalálásában.
  • Utolsó étkezés ideális esetben 2 órával lefekvés előtt történjen meg.
  • Célszerű „zsírkímélő” konyhatechnikát –grillezést, roston, alufóliában történő sütést – alkalmazni. Kerüljük a bő zsiradékban (akár olajban) történő sütést.
  • Korlátozzuk a zsírok fogyasztását. Főzéshez elsősorban kókuszzsírt használjunk, salátákhoz olíva-, lenmag-, tökmagolajat.
  • Zsíros húsokat, sertészsírt és vajat iktassuk ki életünkből.
  • Napszakonkénti inzulinérzékenységet is figyelembe kell venni, hogy mikor milyen felszívódású szénhidrátot fogyasszunk. Gyors Ch-t tartalmaznak leginkább: gyümölcsök, tej, kefír, joghurt. Lassú Ch-t tartalmaznak: Teljes kiőrlésű termékek, zöldségek, olajos magvak. Az inzulinérzékenység reggel és késő délután a legkisebb, délben és éjjel pedig a legnagyobb.
  • Gyors és lassú szénhidrátok időzítése: Reggelire: csak lassan felszívódó szénhidrát, tízóraira: fele lassú, fele gyors Ch, Ebéd: 2/3 lassú, 1/3 gyors, Uzsonna: gyors ch, Vacsora: 2/3 lassú 1/3 gyors vagy csak lassú szénhidrát bevitele a javasolt.
  • AZ IR étrend egy rostdús étrend legyen. A rostok kedvező hatása a következőkben nyilvánul meg: - Tovább tartózkodnak a gyomorban, fokozzák a telítettség érzetet, fokozzák a bélmozgást, alacsony a glikémiás indexük, vagyis nem emelik meg lényegesen a vércukorszintet. A rostok megkötik a káros bomlástermékeket, javítják a bélflóra egyensúlyát, ami szintén fontos eleme az IR kialakulásának. A rostok csökkentik a daganatos betegség és az elhízás kockázatát. (gabonafélék, zöldség, főzelékfélék, gyümölcsök)
  • Alapjaiban is nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás. Naponta minimum 2-2.5 liter tiszta szénsavmentes folyadék fogyasztása javasolt.

Amit talán eddig nem tudhattál, hogy az inzulinrezisztencia mellé, gyakran társul egy leptin rezisztencia is. A leptin feladata, hogy szabályozza az étvágyat. Ha kialakul egy leptin rezisztencia is, akkor ezáltal az agy nem érzékeli a leptin üzenetét, így mindig éhesnek érezhetjük magunkat és gyakran jön ránk falási roham is. Ebben az esetben még fontosabb, hogy csak jó minőségű, lassú felszívódású szénhidrátot fogyasszunk minden nap életvitelszerűen kialakítva. Ideális szénhidrát forrás lehet számodra a D-life tészták, D-life lisztek használata sütéshez, főzéshez kifejezetten inzulinrezisztenseknek és cukorbetegeknek lett kifejlesztve.

Fontos, hogy nem fogyókúrával, hanem egy egészséges életmód kialakításával, kell megelőzni vagy kezelni a túlsúlyt, inzulinrezisztenciát és a többi anyagcserezavart.

Következő cikkünkben megtudhatod, hogy mik azok a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok, amit egy IR problémával vagy cukorbetegséggel rendelkező páciensnek mindenféleképpen fogyasztani kellene!

Cikk írója: Szabó Renáta táplálkozási szaktanácsadó