2021 július 21 2 perc olvasási idő

Miért is van sóra szükségünk?

A só nátriumból és kloridionokból áll. Utóbbiakat a szervezet a gyomorsav előállításához használja, de valójában a nátrium az, amely igazán fontos a számára. A test minden sejtje hasznosítja a nátriumot, de különösen fontos szerepe van a sejtek és szövetek folyadékegyensúlyában, és az idegek jelző funkciójában, viszont ügyeljünk arra, hogy ne fogyasszunk túl sok sót sem, mert az arra hajlamosaknál magas vérnyomáshoz, csontvesztéshez és más betegségekhez vezethet.

A himalája só nevét onnan kapta, hogy a Himalája hegység belsejében, extrém nyomásviszonyok között keletkezett, illetve kristályosodott ki. Ebből adódóan több száz millió évvel ezelőtt került a só oda a tengerek és a sós tavak kiszáradásával. A himalája sót megőrzik eredeti formájában, nem teszik ki vegyi kezeléseknek, sem fehérítésnek, így összetételében megőrzi ősi paramétereit. Napon szárítják és kézzel végzik a törését is.

Miért egészségesebb a Himalája só az asztali sótól?

A Himalája só nem egy feldolgozott élelmiszer az asztali sóval ellentétben, más néven konyhasóval szemben, így a himalája só egy teljesen nyers tápanyag, míg a konyhasó egy teljesen kilúgozott melléktermék, amelynek semmilyen ásványi anyag tartalma nincsen már, ugyanis az asztali sót sajnos kilúgozzák teljesen, mindenféle kémiai eljárással fehérítik és tisztítják. Az asztali só tehát nem igazán egészséges étkezési szer számunkra.

Ezzel szemben a himalája só szennyeződésmentes, tiszta és érintetlen és rengeteg ásványi anyag megtalálható benne. Kb. 84 féle. ☺ Nem is olyan rossz. Ugye?

Himalája só előnyei

  1. Lúgosító hatású. A himalája só egyik igen nagy előnye, hogy lúgos hatással bír. A rengeteg savasító étel fogyasztása mellett sokszor nehéz megfelelő mennyiségű lúgosító ételt fogyasztanunk, ezért nem mindegy, hogy főzéshez milyen sót használunk.
  2. Normalizálja a vércukorszintet
  3. A test sejtjeit energiával tölti fel, továbbá növeli az idegsejtek vezetőképességét és ezáltal felgyorsítja az információáramlást, ugyanis a himalája só többmillió éves napfényt és energiát tárol magában.
  4. A Himalája só 84 különböző ásványi anyagot tartalmaz, köztük olyan létfontosságúakat, mint a jód, kalcium, magnézium, réz és vas, így biztosítani tudja a szervezet számára szükséges ásványi anyagokat és nyomelemeket.
  5. Szabályozza az anyagcserét, ezért cukorbetegeknek kifejezetten csak himalája só fogyasztását javasoljuk.
  6. Segíti a vesék méregtelenítését. Serkenti a nehézfémek kiürülését a szervezetünkből.
  7. Javítja a tápanyagok felszívódását a bélrendszeren keresztül.
  8. Antihisztaminként is működik a szervezet számára.
  9. Segíti a jobb alvást, ugyanis megfelelő szinten tartja a szerotonin és a melatonin mennyiségét a szervezetben, ami ugyebár a megfelelő alváshoz szükséges.
  10. Erősíti a csont szerkezetét és megelőzi az izomgörcsöket.
  11. Javítja a szabálytalan szívverést és megelőzi a visszerek kialakulását is.

Tehát érdemes elgondolkozni rajta, hogy váltsunk át Himalája só fogyasztásra, ráadásul nagyon finom ízt is ad az ételeinknek. Séfek is himalája sóval szeretnek leginkább főzni, ugyanis könnyen felcsíphetők és új textúrával is gazdagítják ételeiket és mindemellett egészséges is.

A Himalája só felhasználása:

  • Főzéshez ízesítésre
  • Külsőleg sófürdő, lábfürdő készítésére alkalmas
  • Hatásos herpesz ellen is
  • Sólámpaként remek hangulatot varázsol és kitűnően jó a levegő tisztítására és ionizálására is.
  • Náthás, allergiás időszakban, légúti panaszok esetén készíthetünk belőle sóoldatot, mellyel gargalizálhatunk, de kimoshatjuk az orrüregünket is.

Mennyi nátriumra van szükségünk?

A legtöbb hivatalos ajánlás napi 2 g körüli mennyiséget javasol.

+ 1 tudnivaló

Akinek pajzsmirigy túlműködése van, annak viszont nem ajánlott a Himalája só fogyasztása magas jódtartalma miatt.

Kívánunk jó egészséget mindenkinek!