2021 december 11 3 perc olvasási idő

Ki gondolta volna, hogy a cukorbetegeknek vannak típusai és kategóriái is.. De mire is gondolunk itt egészen pontosan?

A cukorbetegeket általában három tényező figyelembevételével sorolják be kategóriákba:

  1. A páciens életkora, illetve a tünetek megjelenési időpontja
  2. A javasolt kezelési mód
  3. A beteg saját inzulintermelésének a mértéke

És akkor lássuk a cukorbetegség típusait is. Általában négy féle cukorbetegségről beszélünk, melyek a következők lennének:

  1. A gyermekkori cukorbetegség
  2. Az ifjúkori cukorbetegség
  3. Az érettkori cukorbetegség
  4. Az időskori cukorbetegség

+ Terhességi cukorbetegség is ide sorolható valójában, amiről már régebbi cikkünkben olvashattál.

1. A gyermekkori cukorbetegség

Veleszületett vagy örökletes cukorbetegség néven is ismert. Rendszerint sajnos teljes inzulinhiánnyal jár. A betegnek egész élete során bizony inzulinterápiára van szüksége.

2. Az ifjúkori cukorbetegség

Gyakran fordul elő serdülőkorban. Úgy vélik, hogy valamiféle latens örökletes tényező okozza. Bár ez a fajta cukorbetegség a vélekedések szerint inzulinfüggő, itt létezik egy bizonyos visszafordíthatósági tényező. Jót tesz a természetgyógyászati kezelés és a megfelelő étrend.

3. Az érett kori cukorbetegség

Ezt a fajta cukorbetegséget általában olyanok kapják el, akik hajlamosak a nem megfelelő táplálkozásra, illetve akiknek más káros szenvedélyei is vannak. Az ilyen személyek kórtörténetében gyakran szerepel a hypoglycaemia is, amelyet a megnövelt inzulinstimuláció vált ki. Ez pedig az édességek iránti vággyal, migrénnel, fáradékonysággal és túlsúlyossággal párosulhat. Az ilyen típusú cukorbetegeknek elegendő a megfelelő étrend és/vagy a szájon át szedhető, mivel itt csak részleges az inzulinhiány.

4. Az időskori cukorbetegség

Lényegében az érett kori cukorbetegség kiterjedt vagy súlyosbodott változata. Általában az egyre kevésbé működőképes hasnyálmirigy okozza. Az életkor növekedésével több komplikáció fordulhat elő. Ahogy a következő csoportosításból kiderül, valójában csak kétféle módon osztályozhatjuk a cukorbetegséget.

5. Ifjúkori cukorbetegség

Ide tartozik a gyermekkori és korábban említett ifjúkori cukorbetegség.

6. Felnőttkori cukorbetegség

És ide tartozik az érett kori és időskori cukorbetegség.

Az ifjúkori cukorbetegség

Bár sok gyermeknek van szerzett hajlamossága a vércukorszint ingadozásra, a diabéteszt nem lehet veleszületett rendellenességnek tekinteni. A kisgyermekkor cukorbetegségnek természetesen erős a genetikai háttere, de a feltételezések szerint az egyéni testfelépítésnek és a nem megfelelő táplálkozásnak komolyabb jelentősége lehet a cukorbetegség létrejöttekor, mint az örökletes tényezőknek. Kisgyermekek körében sokkal gyakoribb a cukorbetegség, mint bármelyik ismert veleszületett rendellenesség. A nyitott gerinc, a Down-kór, a dongaláb... stb kevesebb mint 5 százalékát érinti, míg a cukorbetegek a teljes népesség 30 százalékát teszik ki – igaz, hogy ebbe már a felnőttkorban szerzett cukorbetegséget is beleszámoltuk. Hiba lenne tehát a cukorbetegséget veleszületett rendellenességnek tartani. Tény, hogy valakinek a születéskor fokozottan érzékeny lehet a hasnyálmirigye, s ha ő sok finomított cukrot fogyaszt, ez egyre komolyabb működési zavarokat, majd pedig végül cukorbetegséget okozhat nála. Mivel az ifjúkori diabétesznél gyorsan alakul ki az inzulinfüggő állapot, a páciensek gyakran alultápláltak.

Kezelése:

Fontos, hogy a napi 2000 kalóriát ne haladjuk meg. Ez elősegíti a cukor- és inzulinszint egyensúlyának a fenntartását, illetve szerepet játszik a hirtelen bekövetkező vércukorszint-ingadozások megelőzésében. Naponta többszöri étkezés javasolt és ügyeljünk arra, hogy fogyasszunk minél több zöldséget valamint „low and slow” típusú szénhidrátokat, amiben a D-life termékei tökéletes segítséget is nyújtanak és mindemellett finomak is.

Javallott az alacsony protein- és zsírtartalom is, mivel a plusz zsiradékmennyiség csökkenti a cukorbetegnek az inzulinra való érzékenységét, vagyis elvesz annak a hatékonyságából. A megfelelő szénhidrát/zsiradék arány három az egyhez, a szénhidrátokba beleértve a nyers gyümölcs és zöldségféléket is. A proteinnek kell alkotniuk a fennmaradó 15-20 százalékot.

Felnőttkori cukorbetegség

A felnőttkori cukorbetegségben szenvedők közül soknak a kórtörténetében szerepel az alacsony vércukorszint. Paradoxonnak tűnhet, de a cukorban gazdag, finomított élelmiszerekből álló étrend a hasnyálmirigy túlműködéséhez, majd végül a kimerüléséhez vezethet. Inzulinfelesleget termel, amely alacsony vércukorszinttel jár, ezt pedig fokozatosan kialakuló inzulinhiány (diabétesz) követi. Az a felnőttkori cukorbeteg, aki évek óta terheli a cukorszint szabályozó rendszerét azzal, hogy sok kávét, alkoholt és finomított szénhidrátot fogyaszt, gyakran túlsúlyos, így nyilvánvaló a cukorbetegség és az elhízottság közötti összefüggés.

Kezelése:

Vizsgálatokban azt mutatták ki, hogy a sok felnőttkori cukorbetegnek, aki el van hízva, felhalmozódott az inzulin a vérében. Mindez a cukorban gazdag étrend következtében történt, amely túlzott inzulintermelést stimulál. Sajnos ez a magas inzulinszint nem használható fel, mivel a vérnek túl magas a zsiradékszintje. Így keletkezik a magas vércukorszint. A felnőttkori cukorbetegségben szenvedők többségéről az derül ki, hogy korábban kalóriában és cukorban gazdag volt az étrendje, ami természetesen hozzájárult a diabétesz kialakulásához. Így tehát megfelelő lépésnek tűnik, ha kalóriában és szánhidrátokban szegény étrendet írunk elő. Hangsúlyoznunk kell a telítetlen zsiradékok és a növényi proteinek fontosságát, s mivel a felnőttkori cukorbetegségben szenvedők közül sokan küszködnek magas vérkoleszterin-szinttel, fontos a koleszterinben gazdag élelmiszerek elkerülése és az elfogyasztott rosttartalom növelése valamint a „low and slow” típusú szénhidrátok fogyasztása. Tökéletes választás erre a D-life szénhidrátcsökkentett tésztái, melyek nem csak egészségesek, de finomak is.

Jó egészséget kívánunk!